Самозвани емисари обикалят по църквите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
09:08 / 27.10.2009
3119
Ислямска секта снове по православните храмове в Пловдив и околни села. Емисарите раздават материали, които агитират за "присъединяване към единствената правоверна религия - ханиф". За това алармира отец Емил от църквата "Св. Параскева".

Досега не съм виждал толкова нагли проповедници, които да влизат директно в нашите църкви, потресен е той. Сектантите ходили и в храма в село Труд. В петък лично се срещнали с отец Емил. Единият емисар бил чужденец и говорел на английски. Придружавал го тукашен мъж, който превеждал на български. Помежду си общували на турски.

Пратениците дали на отец Емил брошура, която прокламира тяхната вяра. На корицата са изобразени православен храм, юдейски молитвен дом и джамия. Съдържанието вътре обяснява, че днес светът е в хаос, защото хората са разделени от религиите си. Посочва се, че има 72 вида убеждения и всяко казва, че неговият бог е върховен. Последователите на ханиф, които се представят като международна фондация "M.I.H.R", твърдят, че са намерили общото в тези различия. Обединяващото между християнството, исляма и юдеизма е признаването на Авраам. Затова в материалите има цитати от Библията, Корана и Тората. Навсякъде обаче се подчертава, че върховенството е на Аллах. Другите богове са представени като обикновени човеци.

Отец Емил е дал материалите на митрополит Николай. Ще бъде сезирана Дирекцията по вероизповеданията към МС. Свещеникът е предупредил учителите по религия, че са възможни набези и по училища. Той коментира случая с думите на руски философ: "Не бива да се боим от силен ислям, а от слабо християнство".

Не сме чували за такава организация, каза вчера Георги Кръстев, съветник в Дирекцията по вероизповеданията. Той обясни, че щом става дума за фондация, не се иска вписване в регистъра. Тя обаче трябва да работи със съгласието на мюфтийството.

Никой не е съгласувал такива действия с нас, каза Хасан Али, председател на мюсюлманското настоятелство в Пловдив. Той нарече емисарите самозванци и бе категоричен, че ученията им не са в канона на исляма. Допуска, че набезите може да целят дискредитиране на исляма преди изборите за главен мюфтия в събота.

Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).