Само в Plovdiv24.bg: От Общината се аргументираха с цифри защо Пловдив може да си позволи кредит от 113 милиона

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
10:03 / 18.05.2021
8876
Община Пловдив планира да вземе дългосрочен заем в размер на 113 милиона лева. Миналата седмица се проведе обществено обсъждане, на което бяха представени параметрите на кредита и за какви проекти ще бъдат използвани парите. В интервю за Plovdiv24.bg заместник-кметът по финанси и стопанска дейност Величко Родопски коментира, че за администрацията е много важно да чуе мнението на хората. Преди самото обсъждане представители на бизнеса са поискали да бъде ремонтиран и мостът на Водната палата. 

Изчисленията на Родопски показват, че ще се върнат около 685 000 лева повече за 20 години. Лихвата за целия период е фиксирана и е 0.33%. Зам.-кметът обаче заложил 0.6 на сто, за да има резерв за непредвидени ситуации. Предложението е за плащане на равни месечни вноски по главницата, които ще започнат да се плащат след изтичането на 3-годишния гратисен период.

Средствата ще се усвояват поетапно на принципа на кредитна линия - Фондът за устойчиви градове предоставя финансовия ресурс, а всеки един проект поотделно ще се финансира от тях с предоставена от общината документация. Реално лихвата ще тече само върху сумата, която е усвоена. Във всички предложени проекти е заложено да има велоалеи, зелени площи, нови тротоари и подмяна на цялата подземна инфраструктура. 

Преговорите с Фонда за устойчиви градове са неофициални, а за да станат официални, Общинският съвет трябва да одобри предложените обекти и условията по кредита. Четири обекта са с готови проекти, по единия (пробива "Модър - Царевец") се работи, а след одобрението от ОбС реално може да стартират и останалите три, обясни Родопски. Стойностите на обектите са индикативни, но при изготвянето на проектите са заложени максималните стойности и е възможно много от средствата да останат неизразходвани. 

Финансистът подчерта, че Пловдив може да си позволи такъв кредит и посочи конкретни цифри от предишните години при доста по-ниски приходи. За 2021 г. общината има да връща още 2.37 млн. към "Райфайзен банк", 3 млн. към ЕБВР; за 2022 г. - 4.5 млн. и кредитът към "Райфайзен банк" се изчиства. Така остава само ЕБВР  - 3 млн., които са до 2027 г. Имаме още един кредит, пак към Фонда да устойчиви градове, 2 млн., които не са усвоени, но са разчетени да се върнат до 2029 г. по 250 000 лв. на година.

"Сумите са много малки за община Пловдив с този бюджет, с който разполага и с дейността, която извършва", смята зам.-кметът. Той съобщи и за какво са използвани парите от погасителната вноска, които с решение на ОбС не бяха внесени, като предложението беше да се реагира на ковид пандемията.

В интервюто зам.-кметът Родопски съобщи данните за Пловдив след приключването на финансовата година. За миналата година по план сметка заложените местни приходи са 183 милиона, събрани са 169 млн., като процентното изпълнение е 92.35%. При заложени 182 млн. разходи, реално са изразходвани 123 млн., което е 67.66%". Несъбраните приходи са около 19 милиона, много от тях са над 10 г., но по закон не могат да бъдат отписани. 

"Към 30 април приходите ни са 158 милиона, а разходите са 100 милиона. Приходите, които към днешна дата сме събрали, са много по-добри от приходите от 2019 г. преди пандемията, по това време. Ние сме с 1 месец напред, което е похвално. Но не знам как ще бъде до края на годината, защото, както каза и сегашният министър на икономиката, ако бизнесът работи, няма да има проблеми, защото те ще плащат" - коментира зам.-кметът.

Той припомни, че тази година пак имаше облекчения за бизнеса, от което градската хазна ще загуби около 800 000 лв. В същото време справката за местната дейност показва, че от началото на годината са събрани около 60 милиона лева от данъци и такси.

Себестойността на предоставяните услугите е между 20 и 100 процента по-ниска от таксите за тях и, въпреки че не се покриват разходите, общината се справя, обясни финансистът. В средата на годината задължително ще се направи актуализация на бюджета, тъй като общият размер за годината от 418 млн. лв. е станал 430 милиона заради държавни трансфери в сферите на образованието, здравеопазването и спорта. За всички проекти, които се финансират с общински средства, е осигурено финансиране. 

Цялото интервю със заместник-кмета Величко Родопски гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (98):
02.08.2023 Слави Георгиев зададе доста неудобни въпроси на кмета
06.03.2023 С нова техника Общината ще поддържа парковете на Пловдив
22.12.2022 Срещу 3 милиона лева базата на "Чистота" и "Градини паркове" става като
нова
02.12.2022 Допълниха автопарка на "Чистота" с 8 нови машини
20.09.2022 Чистотата на въздуха в Пловдив остава блян
03.05.2022 Нови машини за "Чистота" и "Градини и паркове" съвсем не означава, че метлите отиват в историята
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).