С тържествена заря-проверка в Пловдив завършиха честванията на 142 г. от Освобождението от турско робство

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
19:14 / 03.03.2020
7181
Преди броени минути завърши отбелязването на трети март в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана с тържествена заря-проверка на площад "Централен" по повод Националния празник на България с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив, където водещ бе Петър Тосков.

Тържествената част на деня започна в 11.00 ч. катедралния храм “Св. Богородица", където бе отслужен молебен от Н. В. Пр. Пловдивския митрополит Николай.

Час по-късно стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика, за да отбележат 142 години от Освобождението на България. Политическият елит, общественици, граждани, военни застанаха рамо до рамо, заедно паднаха на колене, заедно сведоха глава в едноминутно мълчание. Млади и стари, понесли знамена и цветя, отдадоха почит през загиналите за Свободата на Отечеството ни. 

Официалното слово изнесе инж. Александър Държиков – председател на Общински съвет - Пловдив, а сред присъстващите бяха Здравко Димитров- кмет на град Пловдив, Дани Каназирева - областен управите и други.

Строят бе приет от генерал – майор Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на "Съвместното командване на специалните операции" на Българската армия. Водещ на тържественото честване бе Христо Христов, един от най-добрите български рецитатори, който традиционно постави началото с блестящото си изпълнение на "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов. Церемонията продължи с полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър. 

По-късно през деня, в 16.00 ч. на площад "Стефан Стамболов" се състоя празничен концерт на Представителния духов оркестър на ВВС с ръководител майор Михаил Младенов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
26.02.2021 Жива охрана и камери пазят Хълма на Освободителите преди 3 март
25.02.2021 С над 400 нови знамена Пловдив посреща националния празник
03.03.2020 Вижте страхотното изпълнение на химна на Бунарджика в Пловдив днес!
03.03.2020 Пловдив отбеляза тържествено освобождението на България
03.03.2020 Президентът Радев: Вечна памет на героите! Да живее България!
03.03.2020 Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за Националния празник 3
март
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).