С новия летищен терминал Пловдив става врата към света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:01 / 01.07.2009
15964
Премиерът Сергей Станишев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев и изпълнителният директор на "Летище Пловдив" ЕАД Андрея Андреев прерязаха лентата на новия пътнически терминал при официалното му откриване днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

За четири вместо за планираните шест месеца след първата копка на 23 февруари Пловдив разполага с едно от най-модерните летищни съоръжения. 5000 кв. м от общата покрита разгърната площ от 6750 кв. м са предназначени изцяло за обслужване на пътници при най-висок стандарт.

Обслужването на 5 полета едновременно е възможно заради монтираните 10 чек-ин гишета. 5 заведения, 3 магазина, обменно бюро за пристигащи и заминаващи, бизнес и вип-салони, дори параклис има на летището. Сградата е изцяло климатизирана.

Пред терминала е изграден нов паркинг, удължен е перонът, увеличен е броят на самолетните стоянки, доставена е чисто нова наземна и самолетообслужваща техника. Изградени са нови ВиК и електрозахранващи мрежи. 8 нови стълбове за осветление са поставени на перона вместо досегашните 4.

1000 пътници е капацитетът за обслужване за час, като годишно броят им може да достигне до 500 000 души. Около 45 милиона лева е инвестицията за реконструкцията и модернизацията на летището, като 20 милиона от тях отпусна правителството като част от антикризисната си инфраструктурна програма.

"Дадох дума пред пловдивската общественост, че новият терминал ще стане много бързо и ще е много красив и това вече е факт. Първият самолет вече кацна", обърна се към многобройните присъстващи шефът на летището Андрея Андреев и показа закачения за тавана като атракция самолет.

Добра поличба според него са 200-та гнезда, които лястовички са свили само под едната козирка. Много птици ще кацат тук и най-вече големи пътнически самолети", убеден е Андреев и съобщи, че вече имало интерес и от авиокомпаниите, и от туроператорите.

"Нашият проект е реализиран прекрасно. Сградата е уникална. 102 м е дълга, 42 м е широка, 13 м широка, вратите са по 18 м широки", даде някои параметри арх. Илко Николов, ръководител на проектантския екип, спечелил обявения национален конкурс сред общо 14 участници.

"С този обект Пловдив може да стане не само врата към Европа, а и към света. С гордост можем да каним гости в нашия град", изказа се и строителят Тодор Коев, собственик на фирмата-изпълнител "Коев" ЕООД.  

"От 1 август, когато ще стане заселването на терминала, Пловдив може да разчита на по-интензивното развитие на туризма и така ще можем да подобрим облика на нашия град", отбеляза министър Мутафчиев.

"Модернизираното летище ще позволи да се засили туристическият поток не само към Пловдив, а и към планинските и минералните курорти. Сега то е много атрактивно, а карго полетите ще подпомогнат икономическото развитие на региона", прогнозира премиерът Станишев. 


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (29):
26.03.2023 Голям интерес към евтините полети от Пловдив до Истанбул
21.03.2023 Най-големият британски туроператор проучва Пловдив
19.09.2010 Табели в целия град сочат накъде е летището
17.04.2010 Мутафчиев при строителството на летище "Пловдив": Дайте да го открием предизборно, после ще търсим пари
13.04.2010 Новите собственици на летището няма да пречат на развитието му
10.04.2010 Датчани купиха летище Пловдив от Иво Прокопиев
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).