Рисунки на Йоан Левиев за пръв път пред публика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:11 / 15.10.2004
1588
"Рисунки насаме" е озаглавена изложбата на Йоан Левиев, подредена в Софийска градска художествена галерия по повод 70-та годишнината на големия български художник. Тя включва 82 рисунки, акварели и пастели, изпълнени между 1967 и 1993г. Между тях е цикъл от 30 еротични рисунки с туш, създадени в периода 1981-1985, които се показват за първи път пред публика.
В богатия артистичен път на Йоан Левиев, преминал през разностранна и динамична творческа активност, рисунката винаги е заемала особено място. Търсейки в нея откровение, интимна изповед и същевременно - коректив на собствените си постижения и мост към нови пластични открития, художникът намира в рисуването един чист и самостоятелен начин на творческо изразяване.
Изложбата “Рисунки насаме” е опит да се пристъпи - с респект и съпричастие - в личния свят на твореца, в тишината, където са корените на неговото богато и ярко изкуство. Йоан Левиев е роден на 31.10.1934 в Пловдив. Завършва монументално-декоративна живопис в Художествената академия - София, при проф. Г. Богданов. От 1960 участва редовно в окръжните изложби - Пловдив, в общите изложби на СБХ, както и в многобройни колективни изяви у нас и в чужбина. След 1970 прави многократно самостоятелни изложби в Пловдив, София, Варна, Варшава, Прага., Лос Анджелис. Името му е свързано със значимите промени в българското изкуство през 60-те години на 20-ти век. Йоан Левиев е един от основателите и активен участник в групата на пловдивските художници, която през този период става синоним на новаторство, творческа смелост и артистична свобода. Автор е на много произведения в областта на монументално-декоративната живопис, мозайки, декоративни пана. Работи активно и в областта на кавалетната живопис. Негово дело е сценографията на редица театрални и оперни постановки в Пловдив и София. Творби на Йоан Левиев са собственост на НХГ, СГХГ, многобройни галерии в страната, както и колекции в чужбина. Сбирка от негови проекти за монументални творби е дар на Народната библиотека “Ив.Вазов” - Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).