Ремонтират една от най-емблематичните зали в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:10 / 15.12.2022
3728
Зала "Съединение" на Регионален исторически музей Пловдив ще бъде ремонтирана, разбра Plovdiv24.bg. Вече е пусната обществена поръчка за цялостното обновяване.

Така в рамките на 40 дни ще бъдат боядисани стените и таваните, ще се обновят прозорците, дървените врати, ще се цикли и лакира паркета, плюс двете стълбища, ще се боядисат парапетите на стълбищата и на втори етаж на залата.

Ремонтът е на стойност малко над 18 000 с ДДС.

В сегашния Исторически музей се е помещавала Областното събрание на Източна Румелия. В центъра на зданието е предвидена просторна парламентарна зала за заседания, а страничните крила са предназначени за администрацията. Сградата обаче остава без първоначалното си предназначение, когато на 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България и столица на обединената българска държава става София.

През март 1886 г. със заповед на министър-председателя Петко Каравелов в сградата се настанява Пловдивската народна библиотека (днес Народна библиотека "Иван Вазов“) и музей.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).