Реконструкцията на Античния театър стартира на 15 август?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:18 / 08.08.2012
5206
Реконструкцията на Античния театър по проект "Красива България" ще стартира най-вероятно от 15 август, научи репортер на Plovdiv24.bg от представител на "Реставрация" ЕАД, която реално ще извърши работата по съоръжението. В момента все още се изготвят документите за подписването на договора с Община Пловдив, разказа още служителят на фирмата.

С 200 000 лв. трябва да бъде поставено художествено осветление и от двете страни на Южната стена, а парапети, съгласувани като визия с НИПК, ще предпазват посетителите на съоръжението. Ще се изградят съблекални и асансьор за качване на реквизита.

Предвижда се и създаването на туристически маршрути, като чрез тях освен до видимата част на Античния, ще може да се стигне и до второто и третото ниво на сцената, където в момента се намират статуите.

Пространството от южната страна на Тунела също ще бъде социализирано и превърнато в част от предвидената музейна експозиция на открито.

Отворите към подземното ниво на Античния театър ще бъдат със стъклен таван, предвижда се и мултимедийно презентиране на съоръжението.

Припомняме, че само Plovdiv24.bg във видео интервю с кмета Иван Тотев ви представи цялата истина около заформилия се през месец май обществен скандал относно т.нар. "заграждане" или "опаковане" на Античния театър. По време на импровизираната ни разходка с градоначалника из станалото емблематично за града ни място, стана ясно, че изложбените пана няма да бъдат поставяни по цялото протежение на съществуваща ограда и идеята е да наброяват около 12 постоянни и 4 подвижни. 

Освен това, процентът на рекламите по тях ще е не повече от 50 и по този начин всеки, който иска да снима гледката, разкриваща се от театъра, ще може да "щрака" колкото си иска, без да се налага да плаща вход. Рекламите там ще са единствено на други забележителности из града, като целта е туристите, чийто любимо място за посещение в Пловдив е Античния театър, да се запознаят и с други интересни за посещение в града ни места.

Ако искате да си припомните как точно ще изглежда вбъдеще античното съоръжение, както и за престоящата реконструкция на "невидимото" досега за посетители подземно ниво, което според градоначалника ще се превърне в "черешката на тортата", изгледайте отново интервюто с него.


Виж коментарите (4)

Още по темата (16):
07.08.2023 Арх. Пройкова: Учудващо е защо се товари с тежки декори Античният
театър
31.07.2023 Как е бил разкрит Античният театър в Пловдив?
29.07.2023 Ето как под руините блесна перлата на Пловдив
14.12.2022 Пловдив получава Античния театър за още 10 години
19.01.2019 Античният театър с ВИП съблекални, ето цените
23.12.2016 Вкарват проекта за Античния театър в US фонд
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).