Разследване на Plovdiv24.bg: Кой пусна светофара до новия "Кауфланд"?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
11:16 / 09.11.2012
6611
Защо наскоро изграденият от "Кауфланд България" светофар на бул. "Освобождение" в Пловдив до новия им магазин работи в нормален режим, след като преди време се твърдеше, че той ще мига в жълто и няма да затруднява движението по този булевард? С този въпрос притеснен читател на Plovdiv24.bg изпрати сигнал на редакционната поща на сайта:

Преди около месец имаше няколко новини как заради новия магазин "Кауфланд" сложиха светофар в средата на булевард Освобождение. Доста хора изказаха мнение, че е безсмислен, а и спокойно може да се обръща на колелото на хотел SPS, което е на 200-300 метра по-надолу. Дори в една от новините на сайта кметът г-н Тотев увери, че този светофар ще свети жълто и няма да блокира движението. Вече не е така - вчера в 18.10 часа потокът коли чакаше зелена светлина, за да може да продължи. Г-н Тотев ли излъга, него ли го излъгаха - не е ясно. Да се слага светофар на тази отсечка е глупост. И в двете посоки обръщането е на не повече от 15-20 секунди път с кола. Защо беше нужно това принудително забавяне на потокът коли?? Движението не е такова, че да не може кола, излизаща от този паркинг, да не може да се включи лесно в движението и без светофар. Булевардът е широк, не е запълнен с паркирани коли като тези в жилищните райони, където често едното платно е заето по този начин. Защо винаги се защитатават интересите на разни фирми (дори не е българска), вместо този на обикновените хора?

Никой от Община Пловдив не е уведомен за пускането в нормален режим на този светофар. За това се изисква специална комисия, а такава не е създавана. Това потвърдиха пред репортер на сайта зам.-кметът Александър Държиков, главният инженер на Общината Йордан Калев и шефът на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Никола Янакиев.

Началникът на сектор "Пътна полиция" в Пловдив инспектор Радослав Начев също заяви, че това не е съгласувано с КАТ, както се изисква в подобни случаи. Като медия, която дава право на отговор на всички замесени страни, Plovdiv24.bg се свърза с пресслужбата на "Кауфланд България", откъдето заявиха следното (публикуваме го без никаква редакторска намеса):

Във връзка с Вашето запитване относно изграден от "Кауфланд България" светофар на бул. "Освобождение" в град Пловдив искам да ви уведомя, че през последните 3 денонощия светофарът е бил регламентирано включен с цел провеждане на 72-часови проби. Светофарът има акт 16, в понеделник 12.11.2012 г. очакваме удостоверението за въвеждане на съоръжението в експлоатация. В междинния период от края на предвидените за съответната процедура проби и получаването на удостоверението за пускане в експлоатация, светофарът отново ще работи на авариен режим (ще мига оранжевата светлина). В този смисъл искаме да подчертаем, че "Кауфланд" спазва всички, предвидени от закона процедури по изграждането и въвеждането на съоръжението в експлоатация.

Виж коментарите (14)

Още по темата (4):
12.04.2015 Plovdiv24.bg апелира: Да бъдем толерантни и да пропускаме пешеходците!
06.12.2012 Светофарът до новия "Кауфланд" все пак ще работи на "мигащо жълто"
11.10.2012 Кметът: От "Кауфланд" ще си платят за отбивката на бул. "Освобождение"
11.10.2012 Затапват бул."Освобождение" заради "Кауфланд"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).