Размразиха жп проект за 1 млрд. лева, от София до Пловдив 1 час с влак!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
15:14 / 06.08.2018
16622
Общо 19 са подадените оферти за трите обособени позиции по проекта за модернизация на жп линията между Елин Пелин и Костенец. Големият брой предложения показва още веднъж, че процедурата се провежда по възможно най-прозрачния начин и при голяма конкуренция, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на отварянето на офертите. То се проведе днес в НК "Железопътна инфраструктура“.

"Инвестицията, която правим в този участък, е над 1 млрд. лева и това е най-мащабният жп проект в този програмен период на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“, посочи зам.-министър Занчев. По думите му заради обжалвания, продължили 10 месеца, проектът е поставен под риск и по тази причина ще бъдат предприети мерки за ускоряване на работата на комисиите и на фирмите изпълнители.

Велик Занчев коментира още, че обжалвания от фирми, без сериозен правен интерес, заплашват стратегически за страната проекти и водят до загуба на европейско финансиране. "МТИТС и НКЖИ многократно са давали предложения за конкретни изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се спре обжалването от недобросъвестни фирми“, уточни Велик Занчев. Той допълни, че част от направените предложения вече са залегнали в последните изменения на закона.

"Съгласно новия ЗОП, компаниите вече имат задължение да доказват правен интерес при обжалване на конкретен проект и мярка "временно спиране“ се налага чак след образуване на производство от Комисията за защита на конкуренцията“, обясни зам.-транспортният министър. Занчев заяви, че досега фирми с минимален капитал  са имали възможност да обжалват търгове за милиони и законът задължаваше процедурата да бъде спряна в момента, в който постъпи жалба в КЗК.

Проект "Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“ се финансира от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 и е на стойност 1,024 млрд. лева. Участъкът е с обща дължина 51 км, а проектната скорост на трасето е до 160 км/ч за конвенционални влакове. В рамките на проекта ще бъдат изградени над 20 км тунели и 23 моста и виадукти, с обща дължина около 3 км. Предвижда се още да бъдат модернизирани 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците. Срокът за работа на комисията за разглеждане и оценка на офертите е 4 месеца и се очаква да приключи в края на ноември. Прогнозата на Министерството на транспорта са, че след модернизацията от София до Пловдив ще се стига за един час.

Виж коментарите (8)

Още по темата (42):
26.09.2022 От НКЖИ се похвалиха с модернизираната жп линия Септември - Пловдив
02.02.2022 Единственото изградено жп направление за скорост от 160 км/ч е Пловдив - турска граница
07.01.2022 Експерт: ЖП линията Пловдив-Свиленград е за 160 км/ч, но няма влакове за
нея
03.02.2021 Отчуждават още имоти за модернизацията на жп линията София - Пловдив
14.10.2020 Държавата модернизира ЖП линията Пловдив - София, отчуждава частни имоти
15.05.2016 Борисов: Скоро ще пътуваме бързо и удобно с високоскоростни влакове
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).