ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Разходка на Джейн" в центъра на Пловдив
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 06:25 / 08.05.2021Коментари (0)5399
©
Тур обиколка ще обедини активни и зелено мислещи граждани и организации в изготвяне на карта на замърсени пространства в район "Централен". Разходката на Джейн ще обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и ще обходи квартал "Мараша", за да маркира проблемни зони и да събере мнения и идеи за бъдещето на квартала, намиращ се в самия център на града. 

Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем, по време на която освен че се дава възможност на гражданите да научат неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, се набелязват и събират идеи за бъдещия облик на квартала. Организатори на акцията са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България, част от програмата _Място България.

Разходката на Джейн ще събере  хора, които искат да излязат от интернет и социалните мрежи и да  наистина да направят нещо, за да живеем в по-чист и по-подреден град. Всички те ще направят обиколка на квартала и ще набележат зоните нуждаещи се от промяна.  Разходката ще се проведе днес и е с начален час от 11,00 часа, а организаторите канят живеещите в квартала, местни активисти, хора със зелено мислене, архитекти, урбанисти и всички заинтересовани граждани да се включат. Разходката ще продължи около два часа, през които участниците ще научат от гидовете на Free Plovdiv Tour, за историята на района, като по време на обхода всеки участник ще има възможността да даде мнения и  предложения за промяна на междублокови пространства и градинки в райна.

Участниците ще поемат по следния маршрут: площад "Съединение" - Дондуковата градина - читалище "Христо Г. Данов" - храм "Св Георги" - храм "Св Харалампий" - междублокови пространства, малко познати за мнозина - градинката на Социални грижи, където турът ще премине в дискусия относно състоянието на обиколените зони -улици и междублокови пространства. В кореспонденция с темите, по които работят организаторите от БГ Бъди активен, по време на разходката ще бъде направена карта с локациите в квартала, които имат нужда от почистване. След това картата ще бъде оформена с писмо и входирана към съответната администрация, за да може  да бъдат предприети мерки за почистване и реновиране на съответните занемарени зони.

Като част от Партньорство за красива и чиста България, в Пловдив  и останалите градове част от програмата, продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда - почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот. 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива носеща името на писателя, визионер и урбанист - ДжейнДжен Джейкъбс - един от основателите на т.нар. "Placemaking" (местоправене). Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а в последствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: