Радост в Пловдив: Трафикът намаля с 40%

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
18:10 / 20.07.2023
12706
Чудо невиждано в Пловдив от последните години: трафикът в града е намалял драстично и придвижването от точка А до точка Б дори в час пик сутрин или вечер е поносимо. Plovdiv24.bg направи експеримент за преодоляване на някои от най-невралгичните точки в града - централна жп гара, булевард "Хаджи Димитър" и ул. "Гладстон".

Оказа се, че с новия пътен байпас през паркинга на бившата транспортна болница преминаването по бул. "Христо Ботев" покрай Гарата става за по-малко от 2 минути. Важно уточнение е, че това става, когато пешеходците използват подлеза, а не наземната пешеходна пътека, което, от една страна, е рисково, а от друга - бави изтеглянето на автомобилите от участъка.

Докато северното платно на булевард "Хаджи Димитър" е затворено за ремонт, трафикът върви двупосочно само в южното. Пътят е достатъчно широк и няма проблем при разминаването на големи 12-метрови автобуси. Ако имате късмет пред вас да не се движи градски рейс, който спира на спирките, разстоянието от надлеза, започващ на бул. "Христо Ботев", до влизането в ул. "Царевец" се изминава точно за 2 минути и 10 секунди.

Третата невралгична точка, която от години създава глаболия на шофьорите, е улица "Градстон". Обикновено в час пик колоната автомобили от запад на изток стига до средата, а преминаването през кръстовището става средно за четири-пет зелени светофара. По време на проучването се оказа, че преодоляването става за две зелени светлини, което измерено във време е 1 минута и 29 секунди (виж видеото). 

Според наблюденията на таксиметровия шофьор, който беше наш гид в експеримента, от началото на юли трафикът в Пловдив е намалял с около 35-40%. Повечето хора са в отпуска и са напуснали града, което значително облекчава  движението.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (105):
13.04.2024 Заради "Марица" и "Родопи" искат да променят Плана за устойчива градска мобилност на Пловдив
04.04.2024 Поредна зона в Пловдив с еднопосочно движение
23.03.2024 Пловдивчанин: Искам по-бързо да стигна до работа, какви са тези светофари?
09.03.2024 Шофьорка се ядосва и псува, гази закона в еднопосочна улица
04.03.2024 Еднопосочно движение изнерви 10 000 души в Пловдив
24.02.2024 Слагат светофар на кръстовището, на което напоследък станаха най-много катастрофи
Още новини от Новини от Пловдив:
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).