РИОСВ за крематориума край Куклен: Няма да се замърси околната среда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:19 / 23.08.2017
3793
Не се очакват превишения на нормите и няма опасност от замърсяване на околната среда при внесеното предложение за инвестиционно намерение за изграждане на инсинератор в Куклен. Това е становището на Експертния екологичен съвет, който заседава за втори път по казуса поради засиления обществен интерес. Проектопредложението бе гласувано с мнозинство - с 8 "за" и 3-ма "против".

Експертите са направили задълбочен анализ на доклада и изискванията към такива инсталации. При технологията, представена в инвестиционното намерение на "Фундамент" ООД, се гарантира пълно изгаряне на материала в първичната камера и неутрализиране на получените димни газове във вторичната. Разрешената мощност на двете пещи е по 100 киловата, което дава допълнителна сигурност, че няма да има емисии на замърсители над нормите, са категорични експертите. Дебитът на отпадъчните газове е много малък и се изпускат с ниска височина, поради което не се очаква замърсяване в района. 

От РИОСВ - Пловдив са дадени допълнителни условия в проекторешението, свързани с представяне на план за мониторинг на емисиите и провеждане на измервания на вредностите, които ще се изпускат в атмосферния въздух. 

Спазена е цялата законова процедура по ОВОС за инвестиционното предложение, внесено от инвеститора, като е съгласувана с РЗИ - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". Допълнително е изискано и становището на Медицински университет, въпреки че не е задължително по правилник за провеждане на експертен екологичен съвет.

Решението на ОВОС не е последният административен акт, с който ще се разреши изграждането на инсинератор. Дали да бъде допуснато построяването на инсталацията, трябва да реши община Куклен съгласно Закона за устройство на територията. Правомощия за това има и Общинският съвет.
РИОСВ - Пловдив провежда превантивен, текущ и последващ контрол на предприятията в областта. При констатирани нарушения на пределно допустимите концентрации инспекцията може да санкционира и дори да затвори дадения обект.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).