РДНСК бута мавзолея на Цар Киро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
15:22 / 13.08.2010
5449
Строителството на бетонния навес над гроба на Иван Рашков и Георгил Парашков на Централни гробища е спряно със заповед на РДНСК. Тя е връчена вчера следобед на изпълнителния директор на общинското предприятие "Траурна дейност" Коста Попов. Директорът вече се е разпоредил да не се допускат до т.нар. арка работници на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. Преди два дни Рашкови вкараха камион-помпа на Централни гробища, за да налеят бетон в 4-те колони и покрива над гробовете на близките му. Според инспекторите на строителния контрол, наливането на бетон в каква да е конструкция се счита като масивно строителство. А щом като има такова, то трябва да се съпътства от проекти и разрешителни документи. Инспектори от РДНСК са се свързали вчера с Кирил Рашков и са му наредили да представи в понеделник цялата документация по обекта. По телефона Цар Киро заявил, че разполага с необходимите книжа.

Доколкото ми е известно, Кирил Рашков не притежава никаква строителна документация, заяви директорът на "Траурна дейност" Коста Попов.

Ако това е вярно, строителството на арката ще се окаже незаконно и трябва да пишем заповеди за наказание, обясниха от РДНСК. Заповедта ще бъде връчена лично на кмета, тъй като Централни гробища се намират на терен, който е публична общинска собственост. Гробовете там се дават, след като се плати "право на ползване", което "за вечни времена" е 300 лева при Централни гробища.

Законът за устройство на територията предвижда за подобни случаи глоба от 1000 до 5000 лева. Дали кметът ще я плати, или ще потърси виновното длъжностно лице, което в случая е директорът на "Траурна дейност" - не знаем, обясниха от Строителния контрол.

Според контролиращите инспектори, издигането на масивния навес е трябвало да стане след изработването на архитектурен и конструкторски проекти. Лично главният архитект на Пловдив е трябвало да се подпише на разрешението, твърдят надзорниците.

Не знаех, че Кирил Рашков има намерение да строи масивен навес, заяви вчера Коста Попов. Смятах, че ще прави сглобяема метална конструкция, чиито покрив ще е от поликарбонат. Има 4-5 такива навеса на Рогошките гробища, там, където е полето за мюсюлмани, уточни директорът. Той допълни, че тъй като за пръв път се сблъсква с подобни "инвестиционни" намерения като тези на Цар Киро, не е знаел, че е необходимо да изиска строителни разрешения. В пловдивските гробища има само една масивна гробница и тя е на Кудоглу. При ромските погребения е практика да правят широки колкото стая "легла", но това става под земята, а не отгоре, уточни Коста Попов.

Ако в понеделник стане ясно, че строителството на навеса на Централни гробища е сто процента незаконно, той трябва да се събори, категорични са от РДНСК. Бутането трябва да се организира от общината, тъй като тя е собственик на земята. Ние нямаме подобни функции и няма как да организираме събарянето на навеса, заяви Коста Попов. Той предположи, че този акт може да се извърши със заповед на кмета, а изпълнителят да е някоя външна фирма. Според директора на "Траурна дейност" друг възможен вариант е навесът да се узакони. Законът за устройство на територията дава тази опция, твърди Коста Попов.

Източник: в. "Марица"


Виж коментарите (11)

Още по темата (9):
24.08.2010 5000 лв ще коства на Общината бутането на Царкировия градеж
24.08.2010 Бутнаха незаконната постройка на Цар Киро
23.08.2010 Утре махат незаконната постройка на Цар Киро
21.08.2010 Цар Киро в болница, внукът му - в ареста
20.08.2010 Прокуратурата пак да нищи хасиендата на Кирил Рашков, решиха в Садово
17.08.2010 Прокуратурата повдига обвинение срещу внука на Цар Киро
Още новини от Новини от Пловдив:
Процесуални пречки спънаха делото за убийството в Скутаре
Отложиха затварянето на кръстовище в южната част на Пловдив
Снимка от Пловдив стана повод за оживена дискусия
Тя оцеля след жесток удар в Пловдив. Ето как е днес Карина, която...
Прокуратурата съобщи за кървава сцена в Пловдив
Ексклузивно: Бутат един от стадионите в Пловдив и го правят парк?...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).