Първа копка на строежа за преместването на Белодробна в УМБАЛ "Св. Георги"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:26 / 22.10.2012
4672
Първа копка на строително-ремонтните работи за преместването на дейността на Белодробна болница "Д. П. Кудоглу" в УМБАЛ "Свети Георги" направиха днес изпълнителният директор на университетското лечебно заведение проф. д-р Карен Джамбазов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. На церемонията присъстваха още председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, нейни колеги - пловдивски депутати от ГЕРБ, зам.-кметът Розалин Петков и директорът на Белодробна болница д-р Веселин Давчев.

Ритуалният старт бе даден пред административния блок на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" в База 2 на бул. "Пещерско шосе" №66. Там ще се помещава новообособеното медицинско звено, като в него ще продължат да се извършват предлаганите до момента в СБПФЗАЛ "Д. П. Кудоглу" профилактика, лабораторно изследване, лечение и диспансеризация на болните от туберкулоза.

Финансовите разчети показват, че стойността на проекта ще достигне близо 800 хил. лева, които ще осигури Министерството на здравеопазването. Към момента част от сумата вече е преведена на УМБАЛ "Свети Георги". 150 хил. лева от тези средства ще бъдат вложени в изграждането на специална вентилационна система, която да отговаря на новите изисквания за лечение на туберколозноболни - самостоятелна аспирация на цялото звено и на отделните стаи в него, за да се гарантира тотална изолация от останалите пациенти и помещения.

Леглата в обновената сграда ще бъдат между 42 и 45, което е напълно достатъчно предвид броя на болните от туберколоза в момента. Той варира от 38 до 50 души за областта, обясни директорът на СБПФЗАЛ "Д. П. Кудоглу" д-р Веселин Давчев.

В началото на следващата година - през февруари или март, ще бъде извършено цялостното преместване, потвърди проф. д-р Карен Джамбазов. Дейността ще бъде разпределена към Клиниката по пулмология, която тази година също беше преместена от База 1 на УМБАЛ "Свети Георги" - бул. "Васил Априлов" №15А, в База 2 - Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе" №66.

Решението за прехвърляне на общинската специализирана болница "Д. П. Кудоглу" бе взето в края на миналата година от правителството. Дългът на лечебницата към момента е близо 3,6 млн. лева, каза днес кметът инж. Иван Тотев.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (70):
16.12.2022 Слави Георгиев: Предложението за Белодробна болница е директен опит за
кражба
23.11.2021 Търсят финансиране за превръщането на Белодробна в общински медицински
хоспис
04.08.2021 Идея: Бившата Белодробна болница да стане хоспис
18.02.2021 Общината не се е отказала да възстанови Белодробна
09.12.2020 Възраждат бившата Белодробна с лиценза на "Св. Пантелеймон"
09.12.2020 Зико: Парите за възраждане на Белодробна могат да дойдат от общината, държавата или тотото
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).