Пълна мистерия: От какво се натровиха децата в Спортното?

Автор: Цвети Тончева
Коментари (1)
12:01 / 23.09.2022
7116
Храната и хигиената на столовата не са причина за появата на клиника за отравяне при децата от Спортното училище в Пловдив. Това съобщи за Plovdiv24.bg директорът на ОДБХ д-р Иван Шиков. С това казусът по отношение на безопасността на храните е изчистен. РЗИ би трябвало да си направят проучването откъде би могло да се е получила тази клиника, каза Шиков.

До този категоричен отговор се стига, след като са излезли и последните допълнителни резултати от оторизирана лаборатория на допълнителен материал от храната. Резултатите от пробите, взети от работниците в кухнята, също са отрицателни по отношение на микроорганизми, каза Шиков, базирайки се на информация от РЗИ. 

Попитан каква тогава е причината за натравянето на децата, д-р Шиков отговори, че това той не може да каже, тъй като тяхната компетенция по отношение на безопасността на храните е доказана дотолкова, доколкото резултатите заявяват, че храната, повърхностите и суровините са чисти откъм микроорганизми, които биха могли да причинят тази клиника, която се е наблюдавала при тях. Той също не си позволява да гадае, но смята, че може да е и някакво съвпадение с върлуваща вирусна инфекция в момента.

Столовата на Спортното училище ще остане затворена, докато собственикът не изпълни предписанията, които са му направени за пълно почистване и дезинфекция. След това отново ще бъдат взети проби за микроорганизми в кухнята. Паралелно с това той ще получи и акт за административно наказание по отношение на хигиената и дезинфекцията.

"Имаше намножаване на микроорганизми, които не са задължително патогенни, за да предизвикат заболяването на децата. Срокът за изпълнение на предписанията е до 30 септември. Чак тогава столът към Спортното може да бъде пуснат в експлоатация. 

Очаквайте и коментара на РЗИ.

Виж коментарите (1)

Още по темата (11):
29.09.2022 Нов проблем в Спортното училище в Пловдив
26.09.2022 Норовируси са предизвикали натравянето на децата от Спортното училище в
Пловдив
19.09.2022 Пробите от храната в Спортното училище в Пловдив не показват наличие на салмонела, листерия и бацилус цереус
19.09.2022 Чакат се пробите, взети от работниците в кухнята на Спортното
19.09.2022 Стана ясна причината за стомашните проблеми на ученици от Спортното
16.09.2022 Столът в Спортното училище остава затворен
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).