Проверяват фирми в Пловдив, наели ученици през ваканцията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:58 / 13.07.2015
1267
Масови проверки на фирми, които са ангажирали непълнолетни на работа през лятната ваканция, започва Инспекцията на труда в Пловдив, съобщи шефът й Атанас Чернаев. Той уточни, че бизнесмените нямат право да наемат ученици без подпис на ведомството му. 

Изискват се десетина документа, както и декларация за съгласие на родителите. В момента се търсят тийнейджъри предимно за сервитьори, офиспомощници и продавачи на сергии. Минималната възраст е 16 г. За юни инспекцията е дала разрешителни на 29 работодатели. 

В специална наредба са изброени дейностите, които са забранени за децата, тъй като са рискови за здравето им. Ученици не могат да стават спасители на плажовете и по басейните, да работят на скелета и в изкопи, както и да мъкнат пълни кофи по строежите. 

Разрешената тежест за момчета от 16 до 18 г. е 20 кг, а за момичета - 8 килограма. Условието е пренасянето на товари да не е преобладаващо в работата им. В ограничителния списък за тийнейджърите попадат и производства с химикали и канцерогенни вещества.

Фирмите са задължени да сключат трудови договори с децата на 7 часа. Работното време трябва да е между 6 и 20 ч. Начислява се и платен отпуск, който е пропорционален на срока на ангажимента. 

При липса на контракти глобите за бизнесмените са от 1500 до 15 000 лева. Още по-строга е санкцията, когато работодателят няма разрешително за наемане на непълнолетен. Тогава той се предава на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

Според Чернаев през последните няколко години намаляват фирмите, които ангажират ученици, тъй като на борсата има много безработни.



Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).