Проучване показва актуалните нагласи и от какво са недоволни пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (31)
18:40 / 13.11.2012
5905
Подкрепата за Клуб "Бунарджик", който се строи на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик" категорично надделява. Това сочи представително социологическо проучване, направено от "Сова Харис". Проучването е изготвено в периода 6 - 11 ноември 2012 година чрез регионална представителна извадка - интервюирани 600 лица на възраст над 18 години. Анкетата съдържа 12 въпроса, включително за работата на кмета и общинската администрация през първата година от мандата, за основните проблеми в Пловдив, за ролята на бизнеса и инвестициите.

Основните проблеми на града според интервюираните са лошата инфраструктура, чистотата и нередовния градски транспорт. Според тях обаче ситуацията в Пловдив през последните 3 - 4 години се е променила към по-добро. 75% от пловдивчани са на мнение, че кметът и новата общинска администрация работят добре и развиват града.

По повод на развитието на икономиката в Пловдив оценките са силно поляризирани - 14 на сто от анкетираните считат, че се случват много положителни неща, 37 процента - че има отделни позитивни промени, но преобладават негативи, 38 на сто - че местната икономика е в криза и тя се задълбочава.
Повечето от пловдивчани - 65 на сто - са на мнение, че местнят бизнес не прави достатъчно за социално - икономическото развитие на града. Неблагополучията в икономическото развитие на Пловдив се обясняват предимно с политически интереси на определени партии, конкуренция между местни бизнес фактори и намесата на софийски политически и икономически интереси.

77% от пловдивчани познават най-новия инвестиционен проект в града на Бунарджика и са запознати с проекта за изграждане на клуб на мястото на стария ресторант "Голям Бунарджик". 70% от тях подкрепят иновацията. Основните причини, посочени от тях са облагородяването на района и превръщането му в по-привлекателна зона за отдих.
Едва 15% от анкетираните посочват хълма като своя любима дестинация за разходки и отмора в момента. Значително по-атрактивни според тях са парковете в централна градска част и Стария град. 53% от анкетираните казват, че ходят на хълма с известни резерви, а други 22% споделят, че не са минавали от години не са минавали от там именно защото се страхуват от инциденти. Според 80% от анкетираните, подобряването на сигурността и общата визия на хълма, ще привлекат в парка повече съграждани и туристи.

Най-голямата подкрепа за изграждането на нова сграда на мястото на грозните руини дават представителите на бизнеса и хора на свободни професии - 67 на сто, а също така пловдивчани в активна възраст между 40 и 49 години - 62 на сто. Високо е одобрението сред учащи, студенти и работещи пловдивчани, най-ниско е сред пенсионери - 42 процента, както и сред безработни.

Едва 30% от анкетираните имат резерви към проекта. Основните притеснения са, че ще се наруши автентичността на тепето. Според противниците на проекта, застрояването на тепето е достатъчно и няма нужда от повече. Част от тях имат резерви и заради притеснения от създаване на допълнителни шум.

Източник: Сова Харис


Виж коментарите (31)

Още по темата (11):
11.02.2013 Кметът убеждава инвеститора да не се отказва от строежа на Бунарджика
08.02.2013 Спират строежа на Бунарджика
06.12.2012 Шепа професионални протестиращи унижават Пловдив пред Европа
09.11.2012 Професионални "протестиращи" се гаврят с паметта на починал журналист
08.11.2012 Инвеститорът в клуб "Бунарджика" кани протестиращите на среща, те отказват
02.11.2012 Стои ли някой зад протестите срещу "Голям Бунарджик"?
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).