Пропуквания на две тепета застрашават къщи

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
09:36 / 17.05.2022
11329
Пропуквания в скалите на две тепета в Пловдив застрашават жилищни сгради. Напукванията са констатирани в склона на Таксим тепе над къщите на ул. "Съединена България" 5-7 и на Бунарджика на ул. "Никола Петков" №45. Становището на експертната работна група, която е направила инженерно-геоложка оценка, е, че е нужно укрепване на скалната маса и защита на населението, научи Plovdiv24.bg.

На Таксим тепе има две опасни скали, които трябва да се укрепят, а на северния скат на Хълма на освободителите голям камък трябва да бъде демонтиран - уточни за медията ни кметът на "Централен" Георги Стаменов. От районната администрация са поискали оферти от специализирани фирми за проблема на Таксим тепе, намерена и фирма, която да извърши обрушване и частично укрепване на скалата на Бунарджика. И двете предложения са изпратени по компетенция в голяма община. 

Силно компрометирана е и северната подпорна стена, част римската крепостна стена от II век, която огражда Трихълмието, и има опасност да се срути. Становището на експертите от НИНКН е да се извърши спешен ремонт на обекта. Особеното в този случай е, че крепостната стена е държавна собственост, а самосрутването ще доведе до разрушаване на паметник на културата и опасност за частни сгради. 

В бюджета на Пловдив за 2022 г. са предвидени средства за обществена поръчка по ЗОП за проектиране на ремонтните дейности по трите проблемни участъка на тепетата, коментира пред Plovdiv24.bg зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев. След изготвянето на проекта той ще се депозира за одобрение от  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като едновременно с това ще се направи остойностяване на строително-монтажните работи. Чак после ще се търсят нужните средства. Най-вероятно ще се кандидатства за държавно финансиране или от Министерство на културата, или от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС, известна като Комисията по бедствия и аварии. 

Всъщност, тепетата, които са гордостта на Пловдив, се нуждаят от цялостно обследване. Последната щателна инспекция на скалните масиви е правена преди 15 години, припомни Георги Стаменов. И тъй като технологиите вече са изключително развити, проучването сега може да се направи с дрон с 3D заснемане и дълбокопроникващи лъчи. Реално само така ще се получи пълна яснота за състоянието на хълмовете. 

Най-неприятното в случая е, че административните процедури в НИНКН и по ЗОП може да се проточат дори две години. Дотогава може само да се молим да не се случи нещастие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).