Прокуратурата иска защита за общинската собственост

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:22 / 10.06.2008
1420
Районният прокурор е изготвил предложение до кмета на Пловдив и председателя на Общински съвет за това при извършване на процедури по разпореждане с общинско имущество да се прилага като форма процедурата на търг с явно наддаване и към замени с общинско имущество да се пристъпва в случай, че са изчерпани всякакви други способи за задоволяване интереса на общината. По този начин най-пълноценно и справедливо би бил защитен общинският и обществен интерес, тъй като предложената форма гарантира условия на "прозрачност", относно участниците в търговете, предложенията и сумите, с които те участват, като и формирането на най-висока тръжна цена при непосредственото им конкуриране в процедурата. Предложената форма в максимална степен изключва допускането на корупционни практики, при извършването й, тъй като е най обективна. Предложението е в рамките на проведените серии от тристранни срещи по инициатива на Апелативния прокурор, с участие на административните ръководители на Апелативна, Окръжна и Районна  прокуратура, представители на Областна дирекция на полицията и Община Пловдив.

Председателят на Общинския съвет е уведомил Районния прокурор, че направеното предложение е сведено до знанието на всички общински съветници и Постоянни комиси в Общинския съвет, като е изразено становище, че предложеният подход при разпореждане с общинско имущество и случаите при които да се пристъпва към замени с общинско имущество се споделя изцяло.

Посочената форма за разпореждане с общинско имущество не за първи път се поставя на вниманието на местната власт от страна на прокуратурата. Такова предложение Районна прокуратура е направила още преди изтичане мандата на предходния Общински съвет, но тогава същото не беше възприето, което доведе и до липса на прозрачност при разпореждане с общинско имущество, както и съмнения за това дали в максимална степен е бил защитен интереса на общината при подобни сделки. Въпреки това прокуратурата продължи да ангажира вниманието на местната власт с посочения проблем, като категорично застъпи становището, че ограничаването на замените с общинско имущество и провеждане на търгове с явно наддаване при продажба на такова имущество биха изключили в максимална степен допускането на корупционни практики при извършването им.В резултат на този последователен подход, направените предложения се обсъдиха и възприеха от местната власт, което е един сериозен залог за обезпечаване на общинските и обществени интереси.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Община Пловдив най-после информира откъде ще минават 4 автобусни ...
Новото затруднение за хиляди шофьори в Пловдив е факт, от Общинат...
КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
Този влак повече никога няма да мине през Пловдив
Кола блъсна две 13-годишни момичета на пешеходна пътека в Пловдив...
Първи нередности в новоремонтираната Градска градина на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).