Прокуратурата иска безопасни съоръжения на инфраструктурата като превенция на ПТП

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:54 / 18.07.2008
1287
Пловдивската прокуратура продължава традицията си за предприемане на всички възможни превантивни мерки за предотвратяване настъпването на пътно-транспортни произшествия и опазване живота и здравето на гражданите.

През изминалия месец, при извършен анализ на делата за катастрофи по пътищата, от страна на прокуратурата бе констатирано, че има случаи, при които пътуващите в автомобилите лица са пострадали основно поради настъпилия удар на колата в мантинелите по пътищата. Главната причина за това, е че мантинелите се врязват в автомобилите и буквално ги разсичат.

Районна прокуратура - Пловдив възложи спешна проверка на "ПП и КАТ" за установяване на обстоятелството дали поставените на територията на града и околностите мантинели (стоманени предпазни еластични огради) съответстват на нормативните изисквания.

Съгласно "Техническата документация за стоманени предпазни огради и парапети за автомобили" на Изпълнителна агенция "Пътища" от 2004 г., всички мантинели следва да бъдат изработени така, че да завършват със съответен накрайник, който фабрично да е с дъговидна форма, завършващ на максимум 10 см. от уличното платно или да е вкопан в земята. Само по този начин при евентуален удар на автомобил в началото или в края на мантинелата, същата не би се врязала в него и автомобилът би спрял безопасно.

Констатациите от извършената в гр. Пловдив и околностите му проверка сочат, че за съжаление част от изградените по пътната инфраструктура на територията на Община Пловдив съоръжения не отговарят в пълен обем на техническите изисквания за безопасност. Отклонение от техническите изисквания се допускат най-често при възстановяване на съществуващи и ударени елементи от еластичната ограда. Проблем е и ненавременната им подмяна след настъпило ПТП. 

Установено е, че при някои мантинели липсват крайни заустващи шини, а други са неправилно изработени и завършват с прав ръб, който вместо да съхрани живота на хората, представлява допълнителна заплаха. Предпазни огради, неотговарящи на нормативните изисквания и създаващи опасност са установени при проверката на следните улици в гр. Пловдив: надлез "Филипово" по ул. "В. Левски" - вход от страна Карлово; път ІІ-64, изход от гр. Пловдив - посока Карлово; пътен възел "Скобелева майка" - вход от страна Пловдив и страна Садово; надлез над ЖП линия на "Асеновградско шосе" - вход от страна Асеновград; бетонов мост - над бул. "Христо Ботев" при разделяне на лентите; пътен възел "Пещерско шосе при Околовръстен път на Пловдив" - изход от гр. Пловдив.

Апелативният прокурор Росен Димов е изготвил чрез Върховна административна прокуратура - София до Изпълнителният директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" предложение за следното:

- извършване на щателна проверка на това отговарят ли в пълен обем на предвидената техническа документация намиращите се в експлоатация стоманени предпазни огради и поставяните нови такива;

- извършване на проверка дали при участъци с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия е било предвидено поставянето на подобни пътни принадлежности и при констатации, че в проектите подобни елементи не са били предвидени, с оглед повишаване безопасността на движението и съхраняване живота и здравето на хората, там, където е възможно и целесъобразно, да се направят предложения за изменение на проектите и се поставят такива съоръжения;

- за това, в бъдеще, при одобряване на проектите да се вземе предвид доказалата се в положителен план практика на страните от Европейския съюз краищата на предпазните огради да бъдат занулявани под нивото на платното за движение (а не както сега в страната ни най-разпространения вариант е да се поставят над нивото на платното за движение).

Районният прокурор Димитър Ангелов е изготвил до кмета на Пловдив предложение в същата насока, като е апелирал с оглед настъпващия летен сезон, предполагащ повишен пътен трафик, за предприемане на спешни мерки за привеждане на пътната инфраструктура и в частност на стоманените предпазни еластични огради в града в състояние, годно да изпълни основното си предназначение - да запази живота и здравето на хората.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).