ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Програма за "Месец на децата в музеите на Пловдив"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:34 / 03.06.2021Коментари (0)1448
©
Отново започва "Месец на децата в музеите на Пловдив“! Този път темата е "Пловдив - Реката и Тепетата“.

Уикендите в четирите пловдивски музея, Градската художествена галерия и Народна библиотека "Иван Вазов“ през целия месец юни ще са посветени на децата.

Инициативата, която има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на експозициите на първия български град -  Европейска столица на културата през 2019 г. вече има своето естествено продължение след огромния интерес, на който се радваше през месец февруари.

Идеята на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и тогава и сега беше подкрепена с радост от директорите на културните институции, като всяка от тях е подготвила изненади за децата в предстоящите уикенди.

Този път темата е "ПЛОВДИВ: РЕКАТА И ТЕПЕТАТА“. Освен посещението на експозициите, децата ще могат да се включат в различни игри и занимания, да творят, както и да получат подаръци.

Пловдивските културни институции са се постарали да създадат за най-малките жители на града места за забавления, творчество, за игри и за провеждане на образователни лекции, поднесени по увлекателен начин.

МЕСЕЦ НА ДЕЦАТА В МУЗЕИТЕ НА ПЛОВДИВ ПРЕЗ ЮНИ

ПЛОВДИВ: РЕКАТА И ТЕПЕТАТА

Регионален исторически музей – Пловдив (РИМ)

Регионален исторически музей – Пловдив обявява пореден "Месец на уикендите за деца в музеите на Пловдив" с два обекта – експозиция "Съединение на България" на пл. "Съединение" 1 и експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив, които ще приемат посетители всеки уикенд до края на месец юни от 9.00 до 17:30 часа.

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко дете ще получи картичка на съответния обект и по един брой снимка "Спомен от Пловдив" на сграда, която е била емблематична за града в миналото. Всяко семейство ще получи работна тетрадка и семеен гид, специално разработени за самостоятелно разглеждане на експозициите, а в експозиция "Българско Възраждане" децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Всеки закупен семеен билет ще донесе още един подарък - изданието "История на Община Пловдив (1878-1989)" или "Справочник на улиците и площадите в Пловдив" по избор.

Музейните специалисти са разработили специални инициативи, посветени на темата "Пловдив: реката и тепето". Презентации на мултимедийни устройства и фотографии на хартиен носител ще разказват историята на реката и тепетата, която тръгва от легендите, минава през старите имена, предопределя населването и развитието на древния град и продължава да се случва пред очите ни в настоящето на Пловдив. Специални образователни инициативи ще разяснят на малчуганите факти за емблематичните природни феномени.

Регионален исторически музей – Пловдив приканва децата да заснемат или запишат цветовете, формите и звуците на реката и хълмовете, както и да опишат тяхното настояще или как си представят тяхното бъдеще! Участниците могат да изпращат своите фотографии, видеа, звукови файлове и есета заедно със своето име и възраст на e-mail: rimplovdiv@gmail.com, а творбите им ще бъдат представени по време на Европейската нощ на музеите на 3 юли.

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

Регионален етнографски музей (РЕМ)

През юни по време на  "Месец на децата в музеите на Пловдив“ екипът на РЕМ – Пловдив е подготвил най-различни и интересни образователни занимания на тема "Пловдив – реката и тепетата“.

Децата, посетили Регионален етнографски музей – Пловдив, ще се запознаят с любопитни подробности, свързани с живота покрай река Марица и на тепетата,  докато попълват интересни работни листове, тематични кръстословици и пъзели – организирани в подтеми "Водата е живот“ и "Тепетата – запазеният знак на Пловдив“.

Всички деца, които ни посетят ще научат нещо ново за хилядолетния град и ще си тръгнат с подарък.

Входът ще бъде свободен за деца до 7 години.

Цена на билет за деца над 7 години – 2 лв.

Цена на билет за възрастни – 6 лв.

Цена на семеен билет – 10 лв.

Градска художествена галерия (ГХГ)

В четири от експозициите на Галерията ще има стативи, на които ще са поставени оригинални картини от известни български художници, на които са изобразени пловдивските хълмове и река Марица. Децата, които ще посетят експозициите, ще имат възможност да нарисуват свои картини по оригиналната или по памет от това, което са виждали в града под тепетата. 

Ще рисуват с цветни моливи върху картон или на стативи с маркери или тебешири в Постоянна експозиция Енчо Пиронков, Постоянна експозиция "Георги Божилов-Слона“, Постоянни експозиции "Цанко Лавренов“ и Постоянна експозиция "Икони“. А накрая ще получат награда от Галерията. Децата ще могат да се докоснат до изкуството само срещу закупен билет от родителите им. Билета е с цена 4 лева. Печатите и този път ще се поставят в следните сгради на Галерията, разположени в Стария град:

Постоянна експозиция "Георги Божилов-Слона“, ул. "Княз Церетелев“ №1

Постоянни експозиции "Цанко Лавренов“ и мексиканско изкуство, ул. "Артин Гидиков“ №11

Постоянна експозиция "Икони“, ул. "Съборна“ №22

Иконната сбирка е отворена в събота и неделя от 10:00 до 18:00 ч., а за останалите три експозиции неделя е почивен ден.

Регионален природонаучен музей (РПНМ)

Природонаучният музей предлага безплатен вход за децата до 7 години през уикендите (Експозиция), както и специални подаръци. През целия месец, ще бъдат показани елементи от мобилната изложба на музея за река Марица "Река на биоразнообразието".

От 05.06.2021 (събота) посетителите на Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще имат възможност да гледат най-новото планетарно шоу - "Космическият устрем на Европа“ (Europe’s Cosmic Quest). Филмът е реализиран по проект, финансиран от Европейската космическа агенция (EСA) и ще представи мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса. В деня на премиерата ще бъдат организирани още изложба на астрономически постери и 6 щанда с интерактивни тематични научни занимания на открито в парк "Дондукова градина“.

Образователните дейности са с вход свободен и са насочени към ентусиасти в сферата на астрономията, семейства с деца, ученици и студенти. Участниците ще имат възможност да се включат в интересни работилници, свързани с най-емблематичните космически мисии на ЕСА. Също така, ще станат свидетел на ефектна демонстрация с комета, направена от сух лед. Събитията са разработени и ще бъдат реализирани от водещи астрофизици и педагози със съдействието на специалисти от екипа на музея.

Тук ще намерите повече подробности за съдържанието на образователните работилници на открито, които ще се проведат на 05.06.2021 в часовия диапазон от 11:00 до 15:00 в парк "Дондукова градина“:

 - “Построй космически кораб!"

Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

 - “Космосът и пикселите"

Желаещите да се включат в това занимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма.

 - “Рецепта за Комета"

С тази впечатляваща научна демонстрация ще “сготвим" комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена! А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези “опашати космически скитници". 

 - “Моят град от Космоса"

В това занимание ще бъдат използвани сателитни изображения от спътниците на космическата мисия “Сентинел 2" (по програма “Коперник"). Посредством тях, участниците ще изследват своят град от Космоса, като откриват различни забележителности и природни обекти и сравняват промените в техния облик през пролетта, лятото и есента.

 - “Климата от Земята и Космоса"

Щанд за млади изследователи на космически изображения на земната атмосфера през различни сезони и различни метеорологични явления.

 - “Мисията GOCE"

Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели, оцветяване на земни карти, трансформирани в геоид и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин.

Регионален археологически музей (РАМ)

5.06. – 6.06.2021 г. (събота и неделя)

Децата и техните родители могат да участват в забавната игра "Посети и открий“. Играта включва оцветяване на карта и търсене на експонати, свързани с РЕКАТА.

19.06. – 20.06.2021 г. (събота и неделя)

В следващия уикенд в играта "Посети и открий“, децата ще търсят експонати, открити през годините на ПЛОВДИВСКИТЕ ТЕПЕТА при археологически разкопки.

Играта включва и оцветяване на карта.

Подарък: картички с Панагюрското златно съкровище.

Регионална народна библиотека  "Иван Вазов“

В рамките на "Месец на децата в музеите на Пловдив“ през юни, заниманията с деца и беседите с тях ще се провеждат в Детския отдел на библиотеката,  всеки ПЕТЪК между 14. 00 и 17.00 ч.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: