Професор Ботев за земетресенията: В Чирпан има някакво запъване (ВИДЕО)

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:32 / 23.02.2018
9723
Земетресението от тази нощ със сила 3,8 по Рихтер е от категорията много слабо земетресение. Усеща се като много слабо разлюляване. Разлюляването естествено води до различни психични реакции. Това обясни в сутрешния блок на bTV сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. "Това е т.нар. процес на афтършокова поредица или следтрусова поредица след силно земетресение", посочи той относно случващото се след силния трус в Пловдивско от миналата нощ от 4,8 по Рихтер. 

В момента върви процес на наместване на пластовете. Днес вторичните трусове са над 50. "Приема се, че трябва да е с една степен по-ниско. Е, това сега беше малко различно", каза сеизмологът за второто земетресение, което хората усетиха тази нощ. По думите му, това е реакция на Асеновградския разлом. 

 "Процесът се развива на около 15 км. Затова докато стигне на повърхността сеизмчната вълна, тя затихва и няма големи поражения", посочи Ботев. Той обясни, че разломът при Чирпан, отговорен за силното земетресение през 1928 година, е друг и се намира много по на север. "Целият този сноп наричаме Маришка разломна система", посочи професорът. 

 "В момента ние повтаряме сценария, който е характерен за този регион. Земетресение от около 4-4,5 и поредица афтършокови трусове, които разтоварват напрежението", каза той. "В Чирпан има някакво запъване. Не се реализира сеизмичността там толкова бързо", посочи той. На въпрос дали е възможно да се прогнозират земетресенията, проф. Ботев отговори: "По принцип е възможно, теоретично се правят много опити, но в световен мащаб е известно, че не може да се направи модел. Не можем да слезем на толкова голяма дълбночина. Прогнозирането има вероятностен характер. В световен мащаб успеваемостта е под 10%, където са вложени милиарди".



Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
24.02.2018 Пловдивчани и снощи чакаха земетресение! За щастие нямаше
23.02.2018 И земетръсът не вразуми Николай – безнадеждно е
23.02.2018 Дядо Николай за земетръса: Градът се раздвижи заради греховете, но има и печалба!
23.02.2018 Камера в пловдивски автосервиз засне мащаба и силата на първото
земетресение
23.02.2018 Земетресението от снощи е усетено слабо в Пловдив
23.02.2018 Стана ясно кой харесва трусове като този край Пловдив (ВИДЕО)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).