Проф. д-р Ангел Учиков: Ректорът трябва да обединява и да умее да управлява

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:17 / 24.08.2023
8721
Деканът на Медицински факултет на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Ангел Учиков обяви, че влиза в надпреварата за ректор. Изборите ще се състоят на 2 ноември, когато Общото събрание на висшето училище ще трябва да реши кой да поеме управлението за следващите четири години. Проф. Учиков първи заяви, че участва в битката за ректор. В пространството се завъртя и името на настоящия зам.-ректор по научноизследователската дейност проф. д-р Благой Маринов, но кандидатурата му до момента не е официално обявена.

Plovdiv24.bg потърси проф. Учиков за първи коментар.

- Проф. Учиков, готова ли е вече мандатната ви програма? На какво залагате в нея?

Основните акценти в моята програма са ясни: високо качество на обучение в реална среда, осъвременяване на учебните програми с най-новите постижения в съответната дисциплина, повишаване на научноизследователската активност. И, разбира се, ще работим Медицинският университет да запази статута на изследователски университет. Ако ми бъде гласувано доверие, ще направя всичко възможно да осигуря спокойна среда за прогресивното развитие на научно-преподавателския състав. Важно за мен е да се увеличат възможностите за материално стимулиране на преподавателите и администрацията. Ще продължи модернизирането на учебната, научната и комуникационна инфраструктура на университета.

- Каква кампания ще водите?

Хората, които ме познават, знаят, че обичам да говоря за нещата такива, каквито са и когато обещая нещо, го правя. Също така смятам, че трябва да се уважава всяка гледна точка, дори да е в противоречие с позицията ми. Можем да бъдем критични, когато имаме аргументи и не сме съгласни с определена теза или виждане, но не толерирам личностните нападки и воденето на негативна кампания. Искрено се надявам предизборната надпревара да премине в дух на академизъм, защото авторитетът на университета е преди всичко.

- На този етап за ваш конкурент се спряга проф. Благой Маринов, който е от досегашния ректорски екип. Той бе представен като създателя на първата международна конференция по симулационно обучение в медицината, автор на 80 статии в рецензирани списания с над 500 цитирания.

Професор Маринов е уважаван от мен учен, адмирации към неговата личност. Не бих искал да изброявам своите научни постижения, които не са малко - над 130 публикации в български и чужди издания, от които над 100 включени в базите данни Web of science и Scopus, 24 са с импакт фактор, и т.н. Определено, професор Маринов също има забележителна научна активност. Разбирате ли, всеки е специалист и авторитет в своята област. Не мисля, че трябва да се правят подобни сравнения, още повече, че се състезаваме за ректори, а ректорът трябва да бъде преди всичко лидер и мениджър. Ректорът трябва да обединява и да умее да управлява огромен екип.

- Тоест, вие сте убеден, че притежавате тези качества? Какъв е вашият управленски опит?

Надявам се да оправдая доверието на моите колеги. Това, което мога да кажа за себе си е, че вече повече от 10 години съм в управлението на една от най-успешните държавни болници. Ръководя най-голямата хирургична клиника в страната - Втора клиника по хирургия в УМБАЛ "Св. Георги“. Тя работи 24 часа 365 дни в годината, поемайки цялата спешност на Южна България. Ръководя огромен екип, полагам грижи за неговото развитие и достойни възнаграждения. Всички членове на катедрата по Специална хирургия, която също ръководя, са с образователна и научна степен "доктор“, разбира се, с изключение на новото попълнение млади колеги. Не мога да не бъда удовлетворен и от постиженията на Медицинския факултет, на който съм декан. За пета поредна година той е на първо място в Рейтинговата система на висшите училища в България. При последната акредитация е с програмна акредитационна оценка 9,5.

Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
22.11.2023 Йордан Рогачев с първи коментар за новото назначение
21.11.2023 Бивш шеф на МВР Пловдив стана помощник-ректор в МУ
09.11.2023 МУ Пловдив с ново ръководство
02.11.2023 Проф. Ангел Учиков е новият ректор на МУ-Пловдив
09.10.2023 Битката за ректор на Медицинския университет загрубя
21.08.2023 Проф. Ангел Учиков се кандидатира за ректор на МУ-Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин: Надявам се с това предложение поне да имаме някакъв...
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).