ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приемни родители поискаха специално министерство на детето и семейството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 26.10.2009Коментари (0)2393
©
По време на годишната среща по приемна грижа в Пловдив беше създадена Национална асоциация на приемните родители
Независим орган, който да решава проблемите на всички деца и семейства поискаха делегатите в третата Национална годишна среща по приемна грижа, която беше организирана от Фондация "За Нашите Деца" и се проведе между 23 и 25 октомври в Пловдив. 220 участници от цялата страна сред които приемни родители, деца и младежи под приемна грижа и експерти от държавния и нестопанския сектор обобщиха проблемите и трудностите пред приемната грижа и се запознаха с новостите в прилагането на тази социална услуга за деца в риск у нас.

В писмо до премиера Бойко Борисов, делегатите на Националната годишна среща по приемна грижа настояват още за повишаването на месечните помощи, които получават за обгрижването на настанените при тях деца. За целта те предлагат да размерът на месечната помощ да се обвърже с други икономически показатели /като минималната работна заплата, например/ и да расте с него. Освен това приемните родители поискаха и тези обезщетения да се изплащат авансово, в началото на месеца, а не каквато е практиката в голяма част от страната - със закъснение, което може да продължи и месец. За професионалните приемни родители, които получават заплата за това, делегатите на Националната годишна среща по приемна грижа поискаха да се премахне условието да се преустанови практиката да се подписват трудови договори, които не позволяват на родителите да упражняват професията, която имат, ако желаят, както и ако след осиновяването на детето или неговата интеграция при биологичните му родители, да не прекратява трудовото правоотношение се договора, съответно и да не се прекъсва заплащането на тези хора. Освен това бяха дефинирани и искания за обучението на цялото семейство, което иска да стане приемно, а не само родителите, както и да се развият повече и допълнитерни услуги за приемни семейства в цялата страна, така че да има специалисти, които да помагат на семействата с трудности в отглеждането на децата. Приемните родители поискаха и изоставените бебета да бъдат настанявани приоритетно в приемни семейства и животът им да не започва в домове. Петицията ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов и неговия кабинет.

В своите думи към участниците в Националната годишна среща по приемна грижа президента на Международнат

©
а организация по приемна грижа Крис Гардинър поиска да бъдат закрити домовете за бебета и новородените и малчуганите до 3 години да бъдат настанени в приемни семейства, както е в Румъния и Словения, например. Той изрази силното си учудване от факта, че у нас има много малко приемни родители, а в същото време 7 000 деца живеят по домовете. За тях по груби изчисления се грижат близо 3 000 души. Президентът на най-голямата организация на приемна грижа в света призова правителството да активизира реалното и масово прилагане на грижата за деца в риск в семейна среда.

Настаняването в приемно семейство е една от мерките, които се прилагат за осигуряване правото на детето да живее в семейна среда, когато собствените му родители не са в състояние да полагат грижи. Броят на настанените в приемни семейства деца през първите шест месеца на 2009 г.е 84: в професионални приемни семейства са настанени 66 деца, в доброволни приемни семейства през годината са настанени 18 деца. Към 30 юни 2009 г., по данни на ДАЗД, в приемни семейства, се отглеждат 218 деца. Към края на юни 2009 година в 138 домове у нас живеят 7 109 деца.


Още по темата: общо новини по темата: 1
23.10.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: