Приеха такса смет: 1,2 промила за граждани и 5,5 - за фирми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:01 / 17.12.2009
3272
32 милиона и следващата година ще бъде план-сметката за чистота. Както предварително бе обещал кметът Славчо Атанасов, след постигнатото на днешната сесия одобрение на мнозинството съветници, такса смет за граждани се намалява от 1,3 на 1,2 промила, а за фирми - от 6 на 5,5 промила, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Категорични противници на внесеното предложение бяха съветниците от ГЕРБ, подкрепени от Любозар Фратев и Тони Симидчиева, а Николай Караиванов директно поиска намаляване на таксата за бизнеса на 5 промила. Фратев за пореден път поиска промяна на начина на изчисление на дължимата такса, като всеки пловдивчанин плаща за конкретното количество изхвърлени отпадъци, чието пресмятане в Пловдив е лесно.

"Справедливо ли е четиричленно семейство, което живее в голяма къща, да плаща многократно повече от подобно семейство, обитаващо двустаен апартамент само защото данъчната оценка на неговия имот е много по-висока", справедлив въпрос зададе Симидчиева.

Взе думата и заместник-кметът Петко Атанасов, за да уточни, че най-реално е да се стъпи върху опита. Делото, заведено от Любозар Фратев и още около стотина юридически и физически лица срещу тазгодишната план-сметка за чистотата и такса смет, все още е без резултат и единственото взето до момента решение от съда е против спиране на нейното изпълнение. "В България още няма ясна методика, по която да се пресметне кой колко отпадъци изхвърля и никак не е ясно дали всяко четиричленно семейство произвежда еднакво количество боклук. Тепърва чакаме разработването на нова методика, обещана от заместник-министъра на екологията Евдокия Манева", мотивира се Атанасов.

Към реализъм призова съветниците и кметът Славчо Атанасов. В крайна сметка 27 съветници уважиха доводите на управляващите и приеха тяхното предложение. 1 милион повече ще има следващата година за чистотата на зелената система в града.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
08.12.2010 Данък-сгради и такса-смет вече с лихви
09.01.2010 Димитър Язов: Общините са нагли - с такса-смет пълнят дупки в бюджета
23.12.2009 Увеличиха данъците за автомобилите с по няколко лева
21.12.2009 Гласуват отново вдигането на данъка върху автомобилите
17.12.2009 Съветниците отхвърлиха по-високите данъци за коли
07.12.2009 Намаляват такса битови отпадъци догодина
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...
Сигнал: Препятствие пред мол "Пловдив"!
Стотици хора навсякъде по центъра на Пловдив, опашки се извиха на...
Помощникът на Николай Пловдивски с голям шанс да стане сливенски ...
Лекарите, озовали се първи на "Руски": Един час не можехме да вид...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).