Препоръки за транспорта в Пловдив: Да се въведе еднодневен билет и едноседмична карта!

Автор: Мария Морунова
Коментари (6)
12:00 / 10.07.2015
6316
С модернизирането на градския транспорт се обмисля въвеждането на еднодневен билет и едноседмична карта за цялата градска мрежа. Това е само една от препоръките на фирма "Инфра Смарт Консулт", която има договор с Общината за обследване на градския транспорт. Това разказа зам.-кметът Александър Държиков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че един от компонентите на Транспортния проект е обследване на пътникопотока, на предлагания превоз на пътници в Пловдив. Вече на база направения анализ с конкретните препоръки фирмата-изпълнител трябва да предложи различни варианти за промяна на маршрутната схема, на часовото разписание, на договорите с превозвачите, както и насоки, по които община Пловдив да може да кандидатства в следващия програмен период.

Краят на договора е 30 октомври, когато препоръките ще са окончателни.

Към момента става ясно, че в Пловдив, както и в повечето български градове, има закостеняла билетна политика. Специално в Пловдив това са еднократното качване в автобус с цена 1 лев, преференциалните карти, които за един месец са 16 лева за всички социални групи. Такива карти има 3-, 6-, 9-месечни и годишни. Предлага се и обикновена карта за 80 лева за цялата градска мрежа, която не е преференциална и която почти не се използва.

"В Пловдив преференциалните карти са най-евтини сред големите градове, което го прави най-социалният град. В другите градове са над 20 лева най-евтините", допълни Държиков.

Стойността на базовия билет няма да се повишава, а предложението на фирма "Инфра Смарт Консулт" е да се поощри таксуването с електронни карти.

"Електронната карта или електронен портфейл може да се зарежда за определена сума от билетните пунктове. И когато човек се качи в автобус и чекира картата, това е всъщност еднократният билет от 1 лев. Препоръката тук е, че този еднократен билет трябва да е и времеви. Тоест за 45 минути срещу един лев ще могат да се сменят няколко автобуса", разясни зам.-кметът.

Друга препоръка е, че билетът, който е изваден вътре в автобуса, трябва да е с около 50% по-скъп от този, който се чекира с електронна карта. Тоест, ако се купува билет от автобуса, той ще е 1.5 лева, но той също е и времеви.

"Това ще стимулира използването на електронни билети, а не на другите. Така ще излиза и по-евтино", коментира ресорния зам.-кмет.

По отношение на преференциалните карти, част от тях не се ползват. Това са 3-, 6- и 9-месечните карти. Препоръката е по-скоро да има само месечни и годишни карти.

Обикновената, непреференциална месечна карта трябва да е на стойност 40 билета.

"Сега тя се предлага на цена 80 лева за цялата транспортна мрежа. И като погледнем, че един билет е 1 лев, а ако е закупен от автобуса - 1.5 лева, тоест картата не трябва да е повече от 40 до 60 лева. А преференциалната карта трябва да е по-евтина от нормалната, тоест ако нормалната е 40 лева, преференциалната е 20 лева", уточни Държиков.

Също интересна препоръка е въвеждането на еднодневен билет и на едноседмична карта за градския транспорт, имайки предвид развитието на туризма, който ще се увеличава с наближаването на 2019 г.

Зам.-кметът по транспорт уточни, че след крайните анализи и препоръки ще се вземе решение кои от тях да бъдат внедрени. Това ще стане чрез широк обществен дебат и поетапно.

Виж коментарите (6)

Още по темата (1007):
02.05.2024 Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има безплатен градски транспорт?
29.04.2024 Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).