ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Препоръчаха на ВиК Пловдив и на операторите в още 7 области да не вдигат цената на водата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:57 / 06.01.2021Коментари (2)4005
©
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати индивидуална препоръка до осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари 2021 г. повишават цената на водата, с настояването да не прилагат новите, по-високи цени на ВиК услугата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с Решение № Ц-46/30.12.2020 г.

Такава препоръка от доц. Ковачева получиха управителите на "ВиК - Варна" ООД, "ВиК“ ООД гр. Кърджали, "ВиК“ ООД гр. Перник, "ВиК“ ЕООД гр. Плевен, "ВиК“ ЕООД гр. Пловдив, "Водоснабдяване - Дунав“ ЕООД гр. Разград, "Софийска вода“ АД и "ВиК“ ЕООД гр. Хасково.

Омбудсманът е категорична, че в настоящата епидемична обстановка, когато доходите на хората непрестанно намаляват, не бива да се допуска цената на ВиК услугите да се превърне във фактор, който ще задълбочи бедността и социалното изключване.

Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че въпреки повишението на цената на услугата качеството й на много маста в страната не се подобрява. Омбудсманът акцентира и върху големите загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното изпълнение на показателите за качество.

Припомняме, че при участието си в онлайн заседанието на регулатора, когато на 3 декември 2020 г. бе обсъден проектът на решение за изменение на одобрените цени на ВиК услугите за т.г., омбудсманът настоя за икономически обосновани цени, които да отговарят на качеството за тяхното предоставяне и се противопостави на повишението на водата в същите тези осем области. За съжаление КЕВР не се съобрази с аргументираното становище на обществения защитник и новите по-високи цени станаха факт с решение в края на м.г.

"С Решение № Ц-46/30.12.2020 г. КЕВР утвърди нова, най-висока за страната цена на ВиК услугите за битови потребители, предоставяни от "Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД гр. Разград - от 3,420 лв. (с ДДС) на 3, 632 лв. (с ДДС)", пише омбудсманът до управителя на "Водоснабдяване - Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов. Диана Ковачева допълва, че освен това дружество е с оценка от КЕВР "пълно неизпълнение“ на 23 показателя за качество. Сред тях са "качество на питейната вода в големи зони на водоснабдяване“, "непрекъснатост на водоснабдяването“, "аварии по водопроводната мрежа“, "налягане във водоснабдителната система“, "аварии на канализационната мрежа“ и др.

Столицата е на второ място по завишаване цените на ВиК услугите, предоставяни от "Софийска вода“ АД за 2021 г. - от 2,766 лв. (с ДДС) те скачат на 2,935 лв. (с ДДС). Това се случва при положение, че социалната поносимост на цените на водата за 2019 г. за област София-град е намалена от 8,357 лв. на 6,786 лв., отчетените загуби на вода за битови нужди са 45,17%, а оценката на КЕВР е "пълно неизпълнение“ по 10 показателя за качество. Сред тях - "непрекъснатост на водоснабдяването“, "аварии по водопроводната мрежа“, "ефективност на разходите за услугата доставяне на вода на потребителите“, "ефективност на разходите за услугата отвеждане на отпадъчни води“ и др.

В писмото си до управителя на "ВиК“ ЕООД гр. Хасково инж. Тодор Марков общественият защитник обръща внимание на друг факт - данните на Регионална здравна инспекция Хасково (16-30.11.2020 г.), според които при лабораторните изследвания на редица от взетите проби вода от различни населени места в областта са констатирани несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични показатели.

"Явно за клиентите на ВиК оператора полза от увеличението на цената на водата няма“, отсича доц. Ковачева и настоява да не прилага новата, по-висока цена на ВиК услугите - 3,524 лв. (с ДДС) за област Хасково.

До управителя на "ВиК“ ООД гр. Перник инж. Борислав Иванов, омбудсманът подчертава, че дружеството е допуснало 76,69% загуби на вода по мрежата, а освен това оценката на регулатора е "пълно неизпълнение“ на показателя "общи загуби на вода“.

"Ако ВиК операторът започне да прилага Решение № Ц-46/30.12.2020 г., потребителите ще трябва да заплащат с 4,34% по-висока цена за 1 куб. м вода", негодува омбудсманът.

И в писмата до управителите на останалите четири ВиК дружествата – Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен, където цената на ВиК услугата се повишава от 1 януари т.г., доц. Ковачева е категорична че цената на водата трябва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и недопускането на високи загуби по водопреносната мрежа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
И за мен качеството на питейната вода е по-важно от цената на услугата ! Мога да се похваля със специален филтър и минерални камъни , които превръщат обикновената чешмяна вода в минерална с по-голямо качество . Или обикновено си купувам минерална вода от магазина до нас .
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 06.01.2021 г.
+1
 
 
Браво! Похвално за омбудсмана!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: