Предупреждават жителите на "Южен" за опасност от пожари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:22 / 30.06.2015
3202
Днес в сградата на "Южен" се проведе съвместна среща между кмета на района Валентин Василев и  гл. инспектор Георги Мангараков, началник II-ра РСПБЗН.Темата, която те обсъдиха, бе във връзка с настъпващия летен период и повишаването на риска от възникване от пожари и необходимостта от по-голяма бдителност от страна на всички граждани с цел предотвратяване на инциденти поради невнимание.

През този период възникват пожари в житните масиви, като основните причини за тях са:

Палене на суха тревна растителност и стърнища в непосредствена близост до житни масиви; небрежност при боравене с открит огън до житни масиви; неизправна или необезопасена техника, участваща в прибирането на житната реколта; палене на огън в горски масиви, без да се вземат мерки за обезопасяване на житните посеви; извършване на ремонтни дейности близо до житни масиви или вътре в тях.

За осигуряване на пожарната безопасност и недопускане на пожари по време на прибирането на реколтата от зърнено-житни култури, Втора РСПБЗН- Пловдив Ви обръща внимание за спазване на следните противопожарни правила:

Пушенето и паленето на открит огън да се извършва на обезопасени места, отстоящи на
разстояние най-малко на 50 метра от складиран фураж и от посевите;

Не се допуска паркирането на превозни средства, нощуването им и извършването на ремонтни дейности покрай пътища, които минават покрай складиран фураж, покрай посевите и през тях.

Ремонтни дейности могат да се извършват на разстояние най-малко 50 метра от посевите, като не се допуска разливи на леснозапалими и горими течности и изхвърляне на омаслени или напоени с леснозапалими и горими течности материали;

Не се допуска зареждане на моторни превозни средства с гориво-смазочни материали на разстояние по-малко на 50 метра от житните посеви и складовете за фураж.

Не се допуска използването на открит огън, като огнестрелно оръжие, свещи, кибрит, факли и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражни площадки;

Да се спазват предупредителните знаци и сигнали по пожарна безопасност съгласно "Наредба № РД -07/8 от 20 декември 2008 г. за минималните изисквания за знаци и сигнали за безопасност и/или при работа".

Извършването на заваръчни и други огневи работи се допуска само на обезопасени
площадки, на разстояние най-малко 50 метра от посеви, складове за фураж и леснозапалими материали. 

Преди започването на заваръчните и другите огневи работи се издава "Акт за извършване на огневи работи" /Приложение № 8 към чл.68, ал.1 от "Наредба 8121з-647 /01.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарната безопасност при експлоатация на обектите" ДВ. бр.89/2014 г./, който се съгласува с органите на пожарната безопасност и защита на населението /ПБЗН/;

Съгласно чл.27, ал.1 от "Наредба № 8121з-968 / 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи" на МВР и МЗХ земеделската техника се допуска до участие в жътвената кампания, ако е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата, и е осигурена с изискващите се пожаротехнически средства и искрогасители, съгласно Приложение № 2 към чл. 20 от същата наредба.

Допускането на земеделската техника до участие в жътвена кампания се извършва със становище на началника на Втора РСПБЗН след подадено искане по чл. 13, ал. 1, т. 3 с приложени документи по чл. 13, ал. 2. от "Наредба № 8121з-968 / 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи" на МВР и МЗХ.

Забранява се паленето на стърнища и слама, суха трева по слоговете, крайпътните ивици и други площи. При възникване на пожар-обадете се на телефон 112, 032/670-580, 0894/342-650 и съобщете: кой се обажда, къде /адрес/ и какво гори, има ли хора в опасност.

За въпроси, касаещи пожарната безопасност при прибиране и съхраняване на житната реколта и фуражите, можете да се обадите на телефони: 032/670-580, 032/932-202, 032/932-191 и 032/932-192 или да посетите Втора РСПБЗН-Пловдив, ул."Кукленско шосе" № 5.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).