Представят книгата на Елиас Канети "Слуховидецът на века"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 29.06.2015
1510
През 2015 година се навършват 110 години от рождението на Елиас Канети - единственият българин, носител на Нобеловата награда. 

Международно дружество "Елиас Канети" е разработило цялостна програма за отбелязването на тази важна годишнина, в т.ч. ремонт на покрива на родната къща на знаменития русенец, поставяне на паметна плоча на фасадата на къщата в родния му град Русе, литературни четения, прожектиране на филм в пет български града, представяне на книгите на писателя и други.

Областна администрация - Пловдив с удоволствие пое ангажимента да подкрепи част от проявите, инициирани от основния съорганизатор при изпълнение на Програмата "110 години Елиас Канети" - Областна администрация - Русе. 
 
В тази връзка, под егидата на Областния управител на област Пловдив Розалин Петков се организира представяне на книгата на Елиас Канети "Слуховидецът на века", което ще се състои днес от 17.30 часа в Балабановата къща в Стария град в Пловдив. 
 
Книгата ще представи проф. Пенка Ангелова, която е съставител и редактор на сборника с произведения на Елиас Канети и човек, който дълги години води лична кореспонденция с автора. 

Тя е професор в катедра "Европеистика" на Русенския университет "Ангел Кънчев" и преподавател в катедра "Немска филология" на Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий".

Елиас Канети е български белетрист, есеист и драматург от еврейски (сефардски) произход, роден в Русе (някога Русчук). Получава Нобелова награда за литература през 1981 година.

Творчеството на писателя е отличено с "Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства" (1969), "Голямата австрийска държавна награда" (1967), престижната немска награда "Георг Бюхнер" (1972), наградите "Нели Закс" (1975), "Йохан Петер Хебел" (1980) и "Франц Кафка" на град Клостернойбург (1981). 

През 1981 г. Елиас Канети получава Нобеловата награда за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с далновидност, идейно богатство и художествена мощ.

През 1983 г. на Елиас Канети е присъден Големият орден за заслуги на Федерална република Германия.

На 14 август 1994 г. Елиас Канети умира в Цюрих, оставяйки след себе си значимо творчество, преведено на повече от 25 езика.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ограничават движението в Стария град
Фолклорно събитие ще разтърси Прослав
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).