Представят издание на филолозите от ПУ - "Съдбата на Едип - българските маршрути"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:06 / 15.04.2011
1298
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Уникалният сборник "Съдбата на Едип - българските маршрути", върху който пловдивските филолози работят от година, ще бъде представен официално в понеделник. Премиерата на 18 април е в Дома на учените, съобщиха организаторите на проявата.

Изданието се реализира по 2 проекта - "Съдбата на Едип - българските маршрути" към Поделение "Научна и приложна дейност" в ПУ "Паисий Хилендерски" и "Документиране и изследване на рецепцията на античната драма в България" към Фонд научни изследвания на МОМН, със съдействието на Университетска фондация - Пловдив и Съюза на учените в България.

Съставители и редактори на сборника са проф. Клео Протохристова, доц. Светла Черпокова и главен експерт Стефка Видева, преводът е на Витана Костадинова, обясниха от Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание към Филологическия факултет на Пловдивския университет. Изданието ще бъде представено официално от проф. Мирена Славова от СУ "Св. Климент Охридски", добавиха оттам.

Сборникът "Съдбата на Едип - българските маршрути" включва материали от проведения едноименен уъркшоп през май миналата година, посветен на литературната, научната, преводната и театралната рецепция на знаменитата Софоклова трагедия в България, подчерта доц. Светлана Черпокова. Според нея целта на авторите е да очертаят някои от многообразните линии на този сюжет в българската култура от епохата на Възраждането до наши дни.

Впечатлението, че интересът към темата за Едип се активизира в периоди на криза у нас, се потвърждава и от повечето участници в сборника - университетски преподаватели, музиканти и музиколози, драматурзи, режисьори, психолози.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин
"Прослав" няма да е първият естествен резерват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).