ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Председателят на Административния съд в Пловдив: Политическата криза у нас ще попречи на съдебната реформа
Автор: Цвети Тончева 10:42 / 25.06.2022Коментари (0)3101
©
Днес съдиите от цялата страна ще избират своите шестима представители във ВСС. Кандидатите за Съдийската колегия на ВСС са 15 от общо 2200 съдии. Гласуването е с бюлетини в Съдебната палата в София и електронно - по избор.

През юли предстои прокурорите също да излъчат техните представители за Прокурорската колегия на съвета.

Следователите вече избраха своя представител за прокурорската колегия - Петко Петков от Националната следствена служба.

Мандатът на сегашната ВСС изтича на 3 октомври.

Пловдивските кандидати за член на ВСС са двама - председателят на Административния съд Явор Колев и председателят на Районния съд Иван Калибацев.

Plovdiv24.bg направи интервю със съдия Явор Колев:

Г-н Колев, какви са проблемите на съдиите у нас?

 - Проблемите на съдиите са много, събраха се доста проблемни зони през годините. Първата е с кариерното развитие. С изменението на Закона през 2016 година, там нещата вървят много бавно, конкурсите продължават по 4 години. Даже тази седмица имаше конкурс за Апелативен съд. Конкурсът не се случи, беше прекратен след 4 години. Очевидно е, че трябва да се мисли за по-бързото раздвижване на тези затлачени с години кариерни конкурси и по-точно вътрешните конкурси в системата. Иначе външните вървят равномерно.

Другият проблем е с натовареността, неравномерната натовареност. От 2016 година се опитваме да го променим с нови системи. През следващите години евентуално ще се отчита по-добре тази натовареност и ще може да се разпределя системата адекватно, според нуждите.

Другият проблем е въпросът със съдебната карта. Там нещата се раздвижиха през последните месеци. ВСС разбра, че трябва да се отиде на място и да се види как са нещата, а не само от София, и документално да се приключи проекта. Той приключва тази месец.

Друг проблем е единната информационна система и дигитализацията. Ние сме най-малко дигитализирана система от ЕС.

Бюджетното програмиране също е проблем. В последните две години се бърза да се приключат много проекти, макар и да не са изчистени много от проблематичните моменти. Очевидно те ще останат наследство на следващия Съдебен съвет.

Ще попречи ли политическата криза у нас на съдебната реформа?

 - Да, тя ще попречи, защото много от нещата се нуждаят от законодателна промяна. Без парламент няма как да се случат нещата. На вторично ниво можем да регулираме нещата, но само до известна степен. Съдебната система няма как да върви срещу закона и в същото време да показва как трябва да раздава справедливост. Това е съществен момент, който освен за конституирането на ВСС би изиграл и сериозна роля за отпушването на промените, за да се случват конкурсите и съдебната карта, и електронното правосъдие. Трябва да има сериозна кооперативност между ВВС и парламентарната власт. Това са сериозни проблеми. 

Какво в работата на ВСС трябва да се промени, според Вас?

 - През последните години ВСС много се откъсна от районите, за да се обсъждат проблемите в тях. От контакта с тях идва и усещането, че зад теб стои съсловието, идва и силата на отделните членове на съвета да действат. А те иначе са много добри. Затова промените потъват някъде и не се вижда напредък съществен, както и ефектът, който търсим.

И накрая, кажете ни, гарантирана ли е, според Вас, независимостта на съдиите у нас? И ако да, как обществото да повярва в това?

 - Това наистина е проблем. Знаем, че всички социологически проучвания показват, че съдебната система у нас се ползва с изключително ниско доверие. Но въпреки, че българинът не вярва в нея, той не се отказва да подава искови молби и всяка година делата се увеличават. Подозрението на българите в институциите е дълбоко вкоренена традиция, знаете! Но е очевидно, че трябва да се работи много, да си оправим къщичката сами вътре и след това да покажем, че можем да постигаме тези неща.

От 10 години имаме много добри идеи, но те остават само идеи. Моята визия е, ние да приключим тези проекти, за да може те реално да заработят. Когато тръгнат, ще има и реален напредък в обществените нагласи. Народът не избира съдиите, те се избират по много сложен механизъм сега и затова доверието на българина е по-минорно. ВСС в следващите години трябва да се отвори много към всички непрозрачни процеси в кариерното развитие на съдии и много други теми, за да се видят процесите вътре в системата. Правораздаването да става без повлияване от външни сили.

Колегите да усещат, че зад гърба си имат един гарант в името на народа, което е и целта на правосъдието. Разбира се и моралните качества на всеки един съдия са много важни. Това е последният стожер когато не функционира системата. Трябва да се отстоява интересът на всички страни по делата, а не корпоративни и частни интереси. Има още много да се работи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: