Предложиха решение за електрическите тротинетки в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:06 / 13.10.2020
5412
Оперативният мениджър на Lime за България и Гърция Петко Анчев внесе в администрацията на община Пловдив писмо с предложение за текст на меморандум за сътрудничество, който да бъде подписан между двете страни. Идентичен документ регулира дейността на трите оператора за споделено ползване на е-скутери на територията на столична община. Компанията предлага временно решение, докато община Пловдив изготви промени в разпоредбите си за движение. 

През юни 2020 г. българският парламент прие промени в закона за движение по пътищата, чрез които електрическият скутер беше разпознат като индивидуално превозно средство. Според текстовете 14-годишните лица могат да карат скутерите по велосипедни алеи, а при навършени 16 години е разрешено и движението по велосипедна инфраструктура и в най-дясната част на платното по пътища и улици, по които трафикът е с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

Максималната допустима скорост на е-скутерите е 25 км/ч. Забранено е да се превозва повече от един човек и да се минава през пешеходни зони. Непълнолетните трябва задължително да са с каска, а в тъмните часове на денонощието всички трябва да се движат със светлини и отразители. Всеки скутер на Lime e снабден с предна светлина, стоп и светлоотразители отстрани. 

Освен определяне на правилата за ползване на новите превозни средства, споменатата законодателната инициатива даде възможност на всяка община в страната да регулира допълнително дейността на компании за отдаване на е-скутери за споделено ползване. Така те имат опцията да определят правила свързани с максимален брой скутери в града, скорост на придвижване и места за паркиране. Призивът е Пловдив да стане първият град в България с такива текстове към наредбата си за организация на движението на своята територия. 

“До момента на приемане на нужните промени, Lime предлага възможно най-скорошно подписване на двустранен меморандум за сътрудничество с община Пловдив. Оригиналът на текста е послужил като отправна точка при провеждането експертните и обществени дискусии за промени в държавния закон за движение по пътищата, които се проведоха в началото на 2020 г. Меморандумът очертава цялостна рамка с правила за паркиране, скорост и безопасност на потребителите. Ние считаме този документ като напълно приложим и в контекста на Пловдив.

За едва няколко часа дейност в града, ние лансирахме един революционен метод на придвижване, който може да спомогне решаването на проблеми като задръстванията по улиците и замърсяването на въздуха. Жителите на Пловдив показаха страхотен ентусиазъм за тази нова услуга и ние сме готови да върнем скутерите в града още днес, за да обслужваме хората", коментира Петко Анчев.

Призоваваме потребителите винаги да се карат отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват правилата заложени в измененията на Закона за движения по пътищата, приети през юни тази година. Карането по тротоари и в пешеходни зони не е позволено. Припомняме и, че скутерите трябва да се паркират извън обозначени пешеходни пътеки, служебни рампи, входове на сгради, метростанции или по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

Виж коментарите (1)

Още по темата (26):
09.01.2024 Безумен инцидент с тротинетка, 73-годишен отказа да ходи в болница
02.11.2023 Мъж изуми в чакалнята на Централна гара Пловдив
29.09.2023 Пловдивчанка: Тия с тротинетките като какво ги третираме?
27.09.2023 12-годишно дете е в болница след инцидент с тротинетка
07.08.2023 Ученик може да влезе в затвора заради тежък инцидент с тротинетка, мъж бере душа
14.07.2023 Опасни практики в Пловдив!
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).