Предложение: Да се построи голям централен храм в Пловдив, както е в останалите ни големи градове

Автор: Гено Петров
Коментари (78)
13:17 / 13.12.2020
15542
Читател се свърза с Plovdiv24.bg, за да направи едно доста иновативно предложение. Според него Пловдив заслужава да има голям централен храм, както е в останали големи български градове. Ето какво ни пише:

В навечерието на Коледа бих искал да споделя следното предложение.

За разлика от София, Варна и Бургас, вторият по големина и значение град в България няма централен храм, който да е достатъчно голям, за да приеме многото желаещи граждани и гости на града за празниците, и да е с извисяващи се фасади и вътрешни простори.

Градът е богат на църкви, представляващи несметна историческа и културна ценност, които трябва да продължаваме да обгрижваме и милеем за тях, но те са сравнително малки и ниски. Някои от тях са строени, когато е имало ограничение колко високи е можело да бъдат.

Отдавна е време да се помисли за изграждането на голям централен храм в Пловдив, както е и в другите водещи български градове.

Подготовката и строителството на такива храмове отнемат дълги години. Те се осъществяват както с помощта на държавата, така и с доброволните дарения на фирми и граждани.

Говори се за създаването на втори градски център в района на Гладно поле. Би могло там да се отреди терен достатъчно голям и представителен за централен за града храм и необходимия площад около храма и особено пред него.

В сегашния исторически обособил се център на града едва ли ще се намери място за такъв храм и площад. На времето в София строителството на храма "Александър Невски“ е започнато в покрайнините на града.

И още нещо – проекта за такъв храм в никакъв случай не бива да се редуцира с цел да се пришпорва строителството или пък да се съкращават средства. Създаването на такъв храм е историческо събитие за поколенията.

Какво становище биха изразили за централен храм с площад градските първенци – кметът, владиката, областният управител, партиите представени в Общинския съвет, бивши кметове и други, а също и собствениците на фирми и гражданите?

Желая на всички Ви крепко здраве и весели празници!

Виж коментарите (78)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).