Правят клуб "Бунарджика" с покрив от трева, облагородяват тепето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
16:47 / 29.10.2012
10496
С близо 1 млн. и 500 000 евро "Галакси Пропърти Груп" ООД ще изгради нова сграда на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно по време на пресконференция, на която присъстваха управителят на фирмата инвеститор Галена Малинова, директор "Строителство" в Галакси Пропърти Груп ООД инж. Златка Хаджийска и главният инженер на община Пловдив Румен Русев, подписал разрешението за строеж на 28 септември тази година. Срещата с медиите продължи над един час и на нея бяха презентирани проектите и разрешителните за изграждането на обекта.

Сградата, която ще е на две нива, ще бъде довършена до 9 месеца. Постройката ще представлява клуб с обществени функции и ще има дневен лоби бар на основното ниво, зали за конференции, за дегустации, за делови срещи, за релакс, за презентации и др., поясни Малинова. Тя, както и инж. Хаджийска бяха категорични, че строителните дейности, извършващи се в момента там, са изцяло в обема на съществуващата преди сграда на бившия "Голям Бунарджик".

Новата постройка ще е със зелен покрив със "седуми". Това са растения, които виреят подобно на тревата, но в по-малка почва, поясни още инж. Хаджийска. Една част  от настилката, която ще се използва, е от камък, тъй като част от изискванията на Министерството на културата са настилката да е естествена и да се доближава максимално до околната среда. Отпред ще има една или две панорамни площадки, а алеята до клуба ще бъде изцяло осветена. Сградата ще издържа на 9-та степен по скала на Рихтер, разказа още Хаджийска.

Във връзка с множеството жалби от граждани е насрочена проверка на обекта, извършена на 24 октомври. Становището на протокола на комисията, в която участие са взели представители на  РИОСВ Пловдив, отделите "Екология" и Незаконно строителство" към Община Пловдив доказва, че липсват отклонения от строително-монтажните работи на обекта, каза управителката на Галакси Пропърти Груп ООД Галена Малинова. 

Както Plovdiv24.bg вече писа, на територията на Хълма на Освободителите и по-точно на мястото на запустелия още през 80-те години на миналия век ресторант "Голям Бунарджик", кипи засилена строителна работа. За 1 месец бяха разчистени останките, превърнали мястото в опасно за гражданите свърталище на криминални лица и източник на мръсотия и неприятна миризма.

Мястото е закупено на 23 декември 2011 година от частно лице, а инвестиционните дейности се извършват от Галакси Пропърти Груп. След проверка на сайта ни се оказа, че компанията разполага с всички разрешителни за извършваните от нея дейности - съгласувателни писма от Министерство на Културата и Министерство на околната среда и водите, разрешение за строеж от 28 септември т.г.

На мястото се строи клуб "Бунарджика". Решението на инвеститорите е да се запази старата архитектура на емблематичното за Пловдив място, а застроената площ според одобрения проект няма да надхвърля размера на съборената постройка - 1 248 кв. м разгърната площ. Задължително условие, посочено в писмото от Министерството на културата е, след приключване на строителните дейности, да се възстанови характерната за тепето растителност. Според строителния план освен, че ще бъде запазена растителността в района, ще бъдат засадени и нови растителни видове, които да облагородят допълнително мястото.

От фирмата днес отново бяха категорични, че изкопните работи, които действително засягат земно-скалните маси, са задължителни, за да се укрепи сградата, но те по никакъв начин не предвиждат разрушаване на скали.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (22)

Още по темата (11):
11.02.2013 Кметът убеждава инвеститора да не се отказва от строежа на Бунарджика
08.02.2013 Спират строежа на Бунарджика
06.12.2012 Шепа професионални протестиращи унижават Пловдив пред Европа
13.11.2012 Проучване показва актуалните нагласи и от какво са недоволни пловдивчани
09.11.2012 Професионални "протестиращи" се гаврят с паметта на починал журналист
08.11.2012 Инвеститорът в клуб "Бунарджика" кани протестиращите на среща, те отказват
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).