Правителството излива милиони в Пловдив, екозаводът пред пуск, приемаме 100 000 тона софийски боклук

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:58 / 24.08.2009
6972
14,5 милиона за изграждането на връзката Модър-Царевец, 4 милиона и 300 хиляди лева за почистването на коритото на Марица, около 10 милиона за рекултивирането на сметището в Цалапица, както и поетият ангажимент за увеличаване на капацитета му - това са постигнатите договорености между Пловдив и правителството на специална среща в петък със заместник-екоминистъра Евдокия Манева и хора от финансовото министерство, съобщиха областният управител Иван Тотев и кметът Славчо Атанасов на официална съвместна пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Комплексното разрешително за екозавода показа пред всички журналисти кметът. Още от 24 юли то е отлежавало в касата му, за да изтекат всички срокове за възможно обжалване, което се е случило миналия четвъртък. За да заработи новото предприятие, са нужни само още 15-20 дни, за да излезе и акт 16. До края на септември Атанасов очаква заводът в Шишманци да бъде официално открит.

"Това е ключовият документ, с който заводът ще може да заработи. Такъв документ се издава за първи път в България, защото се отнася за първото подобно екологично съоръжение в страната. Само процедурите по закон са 11 месеца", подчерта кметът.

Пловдив е в състояние при новата ситуация и срещу предоставените около 25 милиона лева да помогне за втори път на София, а и на други общини, ако се наложи, тъй като след три месеца България ще трябва да плаща на ден по 50 хиляди евро за "незаконната" според европейските стандарти смет.

"В момента сметището в Цалапица разполага със свободен капацитет за 417 хиляди тона отпадъци, но според проектните му възможности и след поетия ангажимент от правителството той може да нарасне с още 1 200 000 тона. Столичните бали са стари, на повече от 3 години, когато бе спряна тази технология и те ще отиват именно в Цалапица, защото екозаводът е предназначен за свежи отпадъци", поясни главният експерт по екология Лилия Таскова. Още днес тя и заместник-кметът Георги Титюков ще бъдат изпратени от Славчо Атанасов като делегация в София, за да уточняват детайлите в преговорите.

Иван Тотев е категоричен, че парите за Марица ще пристигнат максимално бързо, до месец-два. Средствата за проекта Модър-Царевец ще бъдат заложени в републиканския бюджет за следващата година и той се надява още преди края на сегашния кметски мандат съвместно с Атанасов да прережат лентата при официланото откриване на съоръжението. Тотев подчерта, че Славчо Атанасов е сключил добра сделка за Пловдив с приемането на допълнителния софийски отпадък, за който София също ще си плаща.

"Ще искаме още много неща от държавата за Пловдив. Освен, че приемам Модър-Царевец като свой личен ангажимент, сред другите ми първостепенни задачи ще бъде реконструкцията на Околовръстното и пътят Пловдив-Асеновград", заяви той.

След осезателния дух на добронамереност между двамата пловдивски лидери, те се оттеглиха, за да обсъдят на чаша кафе следващите добри дела за града.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (152):
28.11.2013 Остри дебати на днешната сесия на ОбС Пловдив
30.11.2012 Бойко: Благодарим на Пловдив, че помогна на София, когато Станишев правеше умишлени проблеми!
28.11.2012 Пловдив получи последните 8.4 млн. лв. от приемането на софийския
боклук
28.11.2012 Днес получаваме последните милиони от софийския боклук
26.11.2012 В сряда получаваме последните 8.4 млн.лв. от софийския боклук
13.11.2012 Пловдив получава и последните 11 милиона лева за софийския боклук!
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).