ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Повече студенти от миналата година избраха ТУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:50 / 26.09.2022Коментари (0)1133
Днес започна учебната година в Техническия университет – филиал Пловдив. Това е 38-ят випуск на висшето учебно заведение, като досега от него са излезли подготвени за съвременните предизвикателства над 12 000 инженери. Точно в 10.00 часа прозвучаха химнът на България и студентският химн Gaudeamus igitur, изпълнени от момичешкия хор "Евмолпея“.

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Пловдив инж. Александър Държиков, представители на областната и общинската администрация, на университетите и средни училища в Пловдив, както и Катя Стайкова – изпълнителен директор на клъстер "Тракия икономическа зона“.

Проф. Въльо Николов – директор на Техническия университет – филиал Пловдив поздрави студентите с новата учебна година и им пожела успех в обучението на сложните и много интересни инженерни и информационни науки. Професор Николов връчи студентските книжки на 15 пълни отличници от двата факултета, които са избрали Техническия университет за своя Alma mater.

На централния вход на Техническия университет – филиал Пловдив проф. Николов удари първия за новата учебна година звънец, след което поля менче с вода и здравец пред студентите, за да върви обучението им "по вода“. Във фоайето на университета млади хора и гостите бяха посрещнати с питки и сол – така, както повелява българската традиция. После новите студенти влязоха по специалности в аудиториите и получиха първите си студентски книжки.

През тази академична година новоприетите студенти са се увеличили с 10 на сто спрямо предишната учебна година. Интересно е и разпределението по специалности – освен към информационните технологии тази година има отчетлив наплив на първокурсници и в чисто инженерните специалности. За първи път в Техническия университет - Пловдив има приет студент от Великобритания, както и традиционно от Гърция. Випуск 2022 влиза в Техническия университет с по-висок успех от студентите, приети през миналата 2021 година. През новата учебна година се наблюдава засилен интерес към инженерното образование на ученици от езиковите гимназии.

Новоприетите студенти ще бъдат обучавани по тринадесет инженерни и информационни специалности. Една от тях се преподава за първи път - "Интелигентни системи и изкуствен интелект“, а други две са обновени - "Дизайн и програмиране на електронни системи“ и "Компютърно моделиране на технологии в машиностроенето“. Обучението в бакалавърска степен продължава 4 години.

Отново е престижно да си инженер

Според проф. Въльо Николов засиленият интерес към инженерното образование в Техническия университет – филиал Пловдив се определя от няколко фактора. Регионът е в силен индустриален растеж и студентите, завършили тук, намират 100- процентова кариерна реализация при много добро заплащане. Доста от новите студенти са били на посещение сградите на ТУ и вече знаят условията, при които ще учат – нови съвременни лаборатории, някои от които са уникални за Европа; собствени студентски общежития с велоалея от тях до учебните корпуси в центъра на града; възможности за получаване на високи стипендии – както от университета, така и от фирми в региона; дипломи, признати в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков увери първокурсниците, че са избрали перспективни за бъдещата си кариера специалности в Техническия университет – филиал Пловдив. Изпълнителният директор на клъстер "Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова пожела на първокурсниците воля и постоянство в трудния им път към инженерството и ги увери, че тук в Пловдивска област те ще намерят достойно препитание и заплащане на труда си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: