Повече от половин година издирват директор на пловдивско училище, за да му връчат заповед за уволнение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:57 / 15.11.2019
9452
Регионалното управление на образованието в Пловдив издирва повече от половин година училищен директор, за да му връчи заповед за уволнение. За да избегне отстраняването си,  Екатерина Делинова се сдобива с 13 болнични листа.

Още в началото на годината от Регионалното управление на образованието поискали да уволнят директора на най-голямото училище в "Столипиново“. Тя обаче взимала болничен след болничен.

"Аз съм обжалвала някои от тях. Единият болничен ТЕЛК го отмени", каза  за Нова тв началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

"Знам, че има съмнение. Явила съм се на ТЕЛК, където са ми признали болничните. Има един болничен, който е четири дни. Признати са ми болнолежащи, другите 26 ги оспорват, но аз обжалвам в НЕЛК в София и съм убедена, че ще ги докажа, защото диагнозите ми не са фалшиви", каза още директорката на ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив - Екатерина Делинова.

Поводът за уволнението - финансови нарушения. Проверка установила, че директорката похарчила 32 000 лева за бонуси на педагозите, вместо за закуски на учениците. В училището били записани 80 деца, които никой никога не е виждал.

"Такива, които не ходят редовно на училище и такива, които дори не са обхванати в училище, държавата плаща за тях", каза още Киркова.

Директорката отрича обвиненията. Твърди, че и двата финансови одита на училището не открили нарушения. "Не съм злоупотребила с парите. Това твърдение е безпочвено и аз ще го докажа", заяви директорката на ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив.

Директорката смята, че уволнението й е разчистване на лични сметки, защото свидетелствала срещу Киркова в Икономическа полиция.

"Дала съм явно много важни обяснения в ГДБОП. Там има друг сигнал за съмнения за участия на РУО и на началника на РУО в изнудване на директори да работят с определени фирми. Става дума за обучителни и за консултантски договори", каза Делинова.

"Това категорично не е вярно. Аз дори се отказах да участвам в проекта за квалификация на педагогическите специалисти и да сключвам договори", каза още Киркова. 

Едва днес чрез нотариус заповедта за уволнение беше връчена. Получи я адвокатът на Екатерина Делинова. 

"Тази заповед ще бъде атакувана в Районен съд в Пловдив в законоустановения двумесечен срок, защото е незаконосъобразна", заяви адвокат Кристиян Гьошев.

За случая е сезирано не само образователното министерство, но и прокуратурата. Двете страни ще търсят правата си в съда.

Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
21.02.2023 Инцидент в пловдивско училище, детето е в болница!
29.10.2021 Ексклузивно: И Окръжният съд потвърди: Делинова е уволнена незаконно
24.06.2021 Учител окончателно загуби делото срещу директорка на пловдивско училище
25.03.2021 Първо в Plovdiv24.bg: Възстановиха на работа уволнена директорка на училище в Пловдив!
20.06.2018 Пловдивски учител се пребори за правото си да преподава отново, днес се
завръща
14.06.2018 Шефката на Инспектората: Директорката ще бъде уволнена на мига, ако се докажат нарушения
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).