Повече от драматична е била ситуацията, пациентите вече са в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:54 / 13.09.2023
52185
В 12.50 часа на 12 септември от SOS центъра на "Гармин" е получен сигнал за британски гражданин, паднал с парапланер в района на Централна Стара планина над Карлово. Тъй като в района няма покритие на мобилните телефони, дежурният в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, локализира мястото на инцидента през изпратените от системата на "Гармин" координати и изпраща до пострадалия запитване за неговото състояние.

След като разбира, че парапланеристът е в съзнание, без открити фрактури, но не може да се движи, веднага предава случая на отряда в Карлово. Организирана е спасителна акция, в която се включват 9 планински спасители от отрядите в Карлово и Сопот.

Поради отдалечеността на мястото на инцидента и предполагаемото тежко състояние на пострадалия, е взето решение да бъде задействана процедурата през ГД ПБЗН – МВР и към 15.00 ч. от авиобаза Крумово излита хеликоптер "Кугар“ със задача да открие, евакуира и транспортира пострадалия до УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив. Предупредени са и фирмите, организиращи полети с парапланер в района, да прекратят излитанията.

По същото време през системата за спешни повиквания 112 е получен сигнал за втори парапланерист, също британски гражданин, паднал в дере над горския пояс близо до х. Равнец. Той е в съзнание и може да се движи, но изпитва силни болки. След като го предупреждава да остане на място и да чака помощ, дежурният в ЦДП се свързва с отряда на ПСС в Калофер, откъдето организират втора акция. Петима планински спасители от Калофер и Карлово се отправят към мястото на инцидента.

Междувременно хеликоптерът достига до първия пострадал и възможно най-бързо го транспортира до УМБАЛ "Свети Георги“, като за кацане, се налага да бъде използван паркингът на болницата. Импровизираната площадка е отцепена от служители на Министерство на вътрешните работи, за да се гарантира безопасността на гражданите и в 16.20 ч. пострадалият е предаден на очакващия го екип за спешна помощ.

Тъй като състоянието на втория пострадал също е сериозно, почти веднага след кацането на вертолета в базата, е решено да се извърши и втори полет. В 17.05 ч. вторият екипаж вече е във въздуха.

Въпреки голяма надморска височина, силни пориви на вятъра, непрестанна турбуленция, с мощни низходящи потоци, пресечен релеф екипажите се справят успешно и вторият пострадал също е транспортиран до УМБАЛ "Свети Георги".

ПСС при БЧК благодари на началника на отбраната на РБългария, ГД ПБЗН – МВР, МО, на командира на авиобаза Крумово, на екипажите на хеликоптера и планинските спасители, участвали в акциите, за положените усилия и отличната организация, съобщиха от ПСС.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Станислав Цанов идва в Пловдив, говори и за лошите коментари
Шефът на КАТ Пловдив: Не съм гледал километража на джипа
16 пъти шофьорът на джипа от бул. "Руски" е бил хващан в крачка
Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...
Имало ли е гонка с полицията при тежката катастрофа с двама загин...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).