Последните 2300 наборни войници влизат в казармата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:41 / 27.03.2007
1359
Последните 2300 наборни войници влизат в казарма до петък, съобщиха от Генералния щаб на армията. В 68-а бригада "Специални сили" ще влязат 130 момчета, които са подбрани от цялата страна, като двама от тях са с висше образование. Това е трета смяна на родените през 1988 година младежи. Сред тях има и доброволци от набор '86 и '87, уточни за БТА командирът на учебния батальон на бригадата майор Красимир Кънчев.

Момчетата ще преминат задължителния тримесечен курс, който включва начална, общовойскова и подготовка на войник специалист. По предварителни разчети момчетата ще положат клетва след 60 дни, а след специалната подготовка ще бъдат разпределени за редовна служба в бригада "Специални сили"-Пловдив, в парашутния полк в Сливен и в поделението в Горна баня.

След клетвата всички желаещи могат да подадат рапорт за оставане на кадрова служба, уточни командирът. Той допълни, че според досегашната практика това са близо 30% от наборниците. Като стимул Кънчев посочи атрактивността на бригадата и специфичните й занятия, както и сигурността по отношение на трудовата заетост.

От предпоследната смяна, която ще положи клетва след седмица, близо 40 войни вече са изявили желание да останат в армията, добави Кънчев.

Кратките срокове за професионализация на армията и липсата на кандидати принудиха правителството да вдигне възрастта за прием на бойци от 30 на 32 г. Комисията по отбрана вече прие промените в закона и в най-скоро време те ще бъдат гласувани от парламента. Ще се увеличи и възрастта за служба на кадровите войници и те ще могат да преподписват договорите си до 49-годишната си година. Сега възрастта е 48 г. Информацията е на вестник "Сега".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Дебора: Когато се изправям пред него, сякаш няма човек
Масови съкращения в голяма компания край Пловдив
Сериозни аварии оставиха без вода стотици в Пловдив и областта
Боян Чуков пред пловдивчани: България няма стратегия по нито един...
УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив откри високотехнологичен мозъчносъдо...
Малка арогантна госпожица вбеси пловдивчанин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).