Помните ли? Велико признание за Пловдив, емоциите - безкрайно силни

Автор: Васил Динев
Коментари (0)
20:37 / 05.09.2017
6382
Преди месеци лидерът сред новинарите в Пловдив и региона Plovdiv24.bg стартира нова рубрика. Тя се казва "Древният и вечен Пловдив е видял какво ли не". Целта й е от дистанцията на времето да си припомним интересни събития, които са вълнували пловдивчани на днешната дата, но отпреди година, две или много повече. 

Като най-стария новинарски сайт в града под тепетата, родил се преди повече от 13 години, Plovdiv24.bg разполага с изключително богат архив, който сега ще ни покаже малко позабравени събития, които обаче към момента на случването си са били изключително актуални, четени и коментирани. А както бе казал големият Ъруин Шоу - "Ако искаш вярно да разчетеш своето бъдеще, не може да пренебрегнеш миналото"...

5 септември 2014 година

Пловдив спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година в навечерието на празника си 6 септември. Това стана ясно на официална церемония в Министерството на културата.

Председателят на международното жури Стийв Грийн съобщи името на българския град, който експертното жури ще препоръча да бъде номиниран за Европейска столица на културата 2019.

Градовете, които стигнаха до финалния етап, бяха Велико Търново, Варна, Пловдив и София. На събитието присъства министърът на културата от служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов.

Журито бе съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. 7 от членовете му са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

След събеседване с представителите на градовете-кандидати и въз основа на критериите за Европейска столица на културата, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019.

Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. На 29 август т.г. делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември - във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май 2015 г. министрите на културата ще вземат и окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата "Европейска столица на културата" през 2019 г.

Пловдив заяви желанието си да бъде евростолица на културата още през 2010 година. Две държави независимо една от друга ще излъчат Европейска столица културата през 2019 г. - България и Италия. В Италия победителят е Матера. Както стана ясно вече - българският победител е Пловдив!


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
12.03.2024 Спомени за баня "Здравец", която бе превърната в "Папараци"
06.03.2024 Двойка пътешественици: Защо повече хора не говорят за Пловдив? Този град е сред задължителните, които трябва да посетите
09.12.2023 Човекът, показващ стари снимки на Пловдив: Опитайте да се разходите по Главната, без да гледате магазините
03.12.2023 Вероятно малко хора знаят историята на тази къща в центъра на Пловдив
30.08.2023 Спомени от Пловдив: Видео на сватбари от 1990 г. показа незастроеното все още "Карловско шосе"
27.08.2023 Чужди туристи за Пловдив: Това е идеалният европейски град
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).