Политологът Димитър Аврамов: В Пловдив вотът ще бъде много особен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
15:09 / 07.10.2011
5055
Във връзка с появилите се твърде разнопосочни социологически изследвания в Пловдив седмици преди предстоящите местни избори Plovdiv24.bg се свърза и разговаря с политолога Димитър Аврамов. Той беше помолен да коментира ситуацията и да ни представи своята гледна точка за нагласите и обществено-политическите настроения на пловдивчани.

"През последната една година в Пловдив се появиха противоречиви социологически проучвания. Обяснението е много просто - една от агенциите, които ги прави, работи за Правителството. Не е тайна, че става въпрос за "Маркет Линкс". Управителят Румяна Бъчварова е отличен социолог, но напоследък се изживява като говорител на Бойко Борисов", каза Димитър Аврамов.

Той постави под съмнение данните, които въпросната агенция изнесе конкретно за Пловдив. Според него ГЕРБ като партийна марка в момента води в надпреварата за общински съветници в Пловдив и от тази партия биха вкарали най-много представители в местния парламент. Но градът ни е уникален с това, че тук мажоритарният избор на ГЕРБ - Иван Тотев би постигнал по-нисък резултат, отколкото мажоритарните представители на управляващата партия в София, Стара Загора, Бургас и много други български градове. И допълни:

"Факт е, че Тотев не може да изпълни очакванията на листата си. Това казва социологията"

В града под тепетата вотът е структуриран напълно различно от вота в останалата част от страната. В България в момента няма нагласа за смяна на правителството на ГЕРБ, но в Пловдив лично Иван Тотев не се ползва с толкова широка подкрепа.

Причините според него са няколко: ГЕРБ-Пловдив през последните две години е допуснал множество скандали, разцеплението също е изиграло немалка роля, а Дани Каназирева би показала добри резултати на задаващите се избори.

По-слабото мажоритарно доверие към Тотев Аврамов коментира така:

"Одобрението на пловдивчани, което те дават на настоящия кмет Славчо Атанасов, достига високи нива. Това е и заради софийския боклук, и заради чистотата, и заради Панагюрското съкровище, а и заради цялостното управление на града по време на криза. Това е плюс за Атанасов"

Накрая на нашия разговор Димитър Аврамов обобщи: "Съществуват нагласи, но те все още не са решаващи. Има вероятност Славчо Атанасов да спечели още на първия тур. Това би било резултат на свършената от него работа. Но социологията не бива и не трябва да влияе на хората. Тя просто трябва да отразява настроенията им към настоящия момент", завърши той.


Виж коментарите (26)

Още по темата (764):
08.10.2012 ГЕРБ отваря нова страница в Калофер
08.10.2012 Румен Стоянов спечели частичните местни избори за кмет на Калофер
03.10.2012 Искра Радева: Подкрепете Лалка Драгоева за кмет на Калофер
28.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
27.09.2012 Безплатни медицински прегледи в Калофер
20.09.2012 Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Калофер Лалка Драгоева се срещна с пенсионери
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).