Полиция и Инспекцията по труда извикани в "Либхер"

Автор: Стойчо Генов
Коментари (16)
13:44 / 18.04.2022
81863
Председателят на СРС "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев потвърди пред репортер на Plovdiv24.bg, че той и други членове на синдиката подготвят гладна стачка заради възникналите проблеми в завод "Либхер" край Пловдив. Кръстев разясни подробно пред нашата камера кои са основните искания на работниците и защо те имат право на тях.

"Ние внесохме учредителен протокол за синдикалната организация на "Подкрепа“. Също така внесохме и документ по член 3 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, като вече почва да тече неговият срок – някъде около една седмица. Ръководството на "Либхер" е длъжно да предприеме действия на базата на тези наши действия и срокове", разказа пред камерата на Plovdiv24.bg Атанас Кръстев.

"Парадоксалното е, че днес охраната ми каза, че има устна заповед от ръководството на "Либхер“ да не бъдат допускани представители на синдикатите. За мен, а и за адвокатите, с които бях, това е грубо погазване на българските закони. Ние като синдикат имаме право да получаваме информация и да присъстваме на места, свързани с трудовите и осигурителните отношения на работниците и служителите. Бяхме принудени да повикаме полиция и представители на Инспекцията по труда", допълни още лидерът на "Подкрепа" в Пловдив.

Ето какво още заяви пред камерата на Plovdiv24.bg Атанас Кръстев:

Те си направиха съответните протоколи. На база на тези протоколи ние ще започнем действия за превишаване на длъжностни права от страна на определени хора от ръководството. Тези хора не трябва да нарушават принципите на нашето законодателство.

Ще се свържем и с представители на европейските синдикати. То няма никакъв спор. "Либхер" е едно предприятие, в което нашите работници са произвели над 1 млн. хладилници. Това е повече от произведеното от т.нар. дъщерни дружества в другите страни от Европейския съюз. Това значи, че имат по-висока производителност, а и повече печалба.

Работниците са направили съвсем скромни искания. Те са увеличаване на трудовите им възнаграждения с 200 лева, плюс ваучери за храна от 200 лева и намиране на ситуация, касаеща поевтиняване на храната. За ваша информация, ръководството им е предложило поевтиняване от 2,30 лв. Няма как да се обяви, че хората несправедливо и алчно искат увеличаване на заплатите си. Както и че "Либхер" нямат достатъчно средства да плащат това, което работниците искат.

Подготвяме гладни стачки. Аз лично ще се включа. Моята лична идея е тя да се прави стъпково от наши членове, включително и неработещи в "Либхер". Ще искаме да се обърне внимание от европейските синдикати за това, което се случва в "Либхер“.

Гледайте в прикаченото видео цялото изявление на Кръстев, както и това на председателя на "Подкрепа“ в "Либхер“ Матеев!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (16)

Още по темата (24):
10.05.2022 "Либхер" с остра позиция заради синдикат "Подкрепа"
10.05.2022 "Подкрепа": Този е пребил нашия човек
09.05.2022 10 удара в главата и челюстта на Божидар Матеев
09.05.2022 "Подкрепа": Пребиха нашия човек в "Либхер"!
07.05.2022 Депутат пита министър за ситуацията в пловдивския "Либхер"
03.05.2022 Ситуацията в пловдивския "Либхер" стигна до най-големия шеф на компанията!
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).