Показват уникални УНГ операции в УМБАЛ "Свети Георги"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:41 / 02.11.2011
5600
Уникален инструментален курс по функционална ендоназална синус хирургия върху кадаври ще се проведе в Университетска болница "Свети Георги" от 4 до 6 ноември. Това съобщи председателят на Българското ринологично дружество доц. д-р Диляна Вичева, която работи в Клиниката по Ушно-носно-гърлени болести в лечебното заведение.

Клиника е специализирана в областта на ендоназална микроендоскопска хирургия на носа, синусите и слъзните пътища. В нея се извършват функционална диагностика на дишането и функционална естетична хирургия на носа, обясни доц. Вичева. Това е причината пловдивската университетска лечебница да бъде домакин на специализирания форум.

Същевременно с това доц. Вичева и колегата й доц. д-р Карен Джамбазов, който е и настоящ изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги", са членове и зам.-председатели на Националното сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия.

Събитието е от изключителна важност за специалистите по ринология, защото ще бъдат показани всички най-модерни методи за оперативно лечение на болести на синусите. Като демонстрациите ще се извършват върху кадаври - дарени за научни цели човешки тела. Всички участници в инструменталния курс ще получат сертификати, уточни доц. Вичева.

Научният форум ще стартира с доклад за анатомията на околоносни кухини ще изнесе д-р Цветан Маринов от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевенски. Домакинът доц. д-р Карен Джамбазов ще представи микроскопски подход при хирургия на синуити. Обучението за деня ще приключи с навигация на ендоскопска апаратура в областта на оториноларингологията, която ще направят представители на фирмите производители и вносители за България - инж. Любомир Андонов и д-р Деян Илиц.

Гост-лекторът на инструменталния курс проф. д-р Зоран Милошевич ще запознае присъстващите със заболяването мукоцеле на синуси - кисти с гъст секрет. Присъстващите ще проследят и видеозапис на операция върху кадавър, извършена от австрийския оториноларинголог проф. д-р Хайнц Щамбергер от Медицинския университет в Грац, Австрия.

С интервенция, която самият той въвежда за първи път в България, ще открие практическите занимания доц. д-р Карен Джамбазов - микроскопската пансинусотомия при пациенти с "триадна"астма. Операцията представлява пластична реконструкция на предната стена на челен синус при хроничен синузит с носна полипоза.

Той ще представи и ендоназална пластика при лезии на ринобазата - увреждания на предната черепна ямка или основата на носа. А доц. д-р Диляна Вичева ще изнесе доклад за диагностиката и терапевтното поведение при гъбични хронични риносинуити. Особеностите на компютърната томография при патология на синуси ще представи рентгенологът и директор на Медицинския колеж към МУ - Пловдив доц. д-р Нели Трайкова.

В първия ден на инструменталния курс домакините и пловдивският дамски клуб "Сороптимист" организират в хотел "Дедеман Тримонциум" благотворителен бал под надслов "Свободата да дишаш". Целта на светската проява е да се съберат средства за създаването на Център за безплатна УНГ диагностика и лечение в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ "Свети Георги". Това обясни доц. Вичева, която е делегат на пловдивския клуб "Сороптимист".

По време на бала на търг ще бъдат продадени ценни предмети, предоставени от дарители - бижута от сребро на дизайнера Ирена Ганчева, часовник с марка Cartier, любимата марка пури на Фидел Кастро "Тринидад" и др. Известни компании за медицинско оборудване и фармацевтични продукти също са направили дарения на апаратура и средства за бъдещия център.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Зов за помощ! Калин отново има нужда от средства за животоспасява...
Адвокатката на барикадиралия се полицай: Опитал е да се обеси на ...
Министърът на МВР: 12 часа тежки преговори в Пловдив!
Пловдивската полиция с подробности около задържането на полицая, ...
Безплатен скрининг в Световния ден за борба с хипертонията
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай в Пловд...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).