Поискаха по 200 лева повече за работниците в "Либхер"

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
12:47 / 27.04.2022
7660
Нов протест организират от Синдикат "Подкрепа“ утре /28 април/ за работниците в "Либхер“, съобщи на пресконференция лидерът на КТ "Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Протестът ще е пред един от централните портали на завода, където спират автобусите.

"Нелогично и ненормално е отношението на българското ръководство на "Либхер" спрямо синдикат "Подкрепа“. Извършените протести и стачка от работниците не са били предизвикани от синдиката. Това са протести, които самите хора организираха и проведоха“, каза Кръстев и поясни, че след създаването на синдикалната организация в завода те са посъветвали работниците да прекратят стачката, тъй като тя трябва да се води по закона за колективните трудови спорове.

"Ние, като представители на "Подкрепа“ поискахме и след уведомление да направим среща с ръководството и отидохме в завода. Издадени ни бяха пропуски, но в един момент охранителят каза, че има нареждане от ръководството да не ни допускат до завода“, поясни Кръстев. От "Подкрепа“ сезираха полицията и Инспекцията по труда за това и на ръководството беше издадено предписание, с което се задължава да се допуснат на територията на завода представители на синдикатите. 

Те имат право да получават информация и да присъстват на роботните места, където има проблеми, касаещи трудовите отношения на синдикалните им членове. "За нас тези нарушения  са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс", каза още Кръстев. За това ще бъде сезирана и прокуратурата.

От синдикалната организация уточниха, че това, което те искат, е увеличение на доходите им с по 200 лева персонално, но само на работниците, ваучери за по 200 лева месечно и намаляване на цените на храната в стола. 

Според синдикатите работниците имат реципрочни искания във връзка с производителността им през миналата година и трудът, който полагат, както и инфлацията в страната, и поради това настояват за среща с ръководството, на която да бъдат обсъдени тези параметри. 

Атанас Кръстев съобщи още, че от клъстер "Тракия - икономическа зона" са изпратили декларация, в която се обявяват против това, което синдиката отстоява в Либхер. Но те са представители на бизнеса и не бива да се правят на медиатори в този трудов и социален спор, каза Кръстев.  

До момента в синдиката членуват около 150 души. Реално членовете могат да станат много повече, ако представители на ръководството не се противопоставят на действията на синдиката и не пречат на работниците да се включат, твърдят синдикалистите. Те припомниха, че около 30 души от хората ,които са участвали в първата стачка са били уволнени. 

Гледайте повече във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (24):
10.05.2022 "Либхер" с остра позиция заради синдикат "Подкрепа"
10.05.2022 "Подкрепа": Този е пребил нашия човек
09.05.2022 10 удара в главата и челюстта на Божидар Матеев
09.05.2022 "Подкрепа": Пребиха нашия човек в "Либхер"!
07.05.2022 Депутат пита министър за ситуацията в пловдивския "Либхер"
03.05.2022 Ситуацията в пловдивския "Либхер" стигна до най-големия шеф на компанията!
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).