Похвалиха Пловдив, имали сме най-добре развитата социална мрежа в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:24 / 11.09.2019
3370
"Според Агенцията за социално подпомагане Община Пловдив е с най-добре развитата социална мрежа в България. В момента няма социална услуга, която да е разписана в българското законодателство и да не се предоставя на гражданите на Пловдив“, това заяви заместник-кметът Георги Титюков по време на среща с 40 кмета и представители на местните власти от Унгария. Разговорите се проведоха в комплекса за социални услуги "Свети Георги“, а целта им е обмяна на опит и добри практики в сферата на социалните дейности и грижата за възрастните хора.

Пловдив е община с добри практики в сферата на социалните услуги за възрастни хора, затова и градът ни бе избран за една от дестинациите на официалното посещение. Гостите разгледаха на място социалното предприятие за хора с увреждания и дневните центрове, които се намират в комплекса. Те се спряха на местата, където се предлага и различен вид терапия която се провежда с ползвателите на социалните услуги - с коне и спортните дейности – голф, футбол на малки вратички, боулинг, билярд и т.н.

"Община Пловдив може да се похвали, че към настоящия момент е приключила с процеса на деинституционализация и е закрила всички специализирани институции за деца. Това е труден процес, защото се прави оценка на всички деца в институциите, намира се най-подходящото място за тях, а при невъзможност за постъпване в семейна среда – това се прави в центровете за настаняване от семеен тип“, заяви Веселина Ботева, директор дирекция "Социална политика“. Тя уточни, че в Пловдив броят на центровете е 10, като всеки един има капацитет 15 деца, част от които са деца с увреждания.

"Сега предстои по-трудната задача – деинституционализацията на възрастни хора с увреждания, защото децата, навършвайки 18 години, се настаняват някъде. Намира им се работа, започват да живеят самостоятелно и излизат от социалната система, но за пълнолетните лица и старите хора, алтернативи нямаме“, сподели още Веселина Ботева.

Представителите на местната власт на 40 общини от Унгария останаха впечатлени от добрата обстановка и грижите, които се осигуряват за хората в нужда в комплекса "Свети Георги“. Те проявиха и голям интерес към начина на реализиране на социалните услуги и задаваха много разнообразни въпроси, на които заместник-кметът Георги Титюков и Веселина Ботева подробно отговаряха.

Двамата обясниха и теми, свързани с благотворителността, подкрепата от страната на държавата, европейското и общинско финансиране на различните социални услуги и социалното предприятие за хора с увреждания, в което работят 32 лица.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).