Поетична вечер в Пловдив, която ще се помни дълго: Премиера на новата стихосбирка на Миглена Гоергиева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:56 / 15.04.2024
1520
Една красива поетична вечер събра близки, приятели и почитатели на Миглена Георгиева, които препълниха уютното пространство Литературен салон "Алеко Константинов“. Поводът - новата стихосбирка на Миглена Георгиева "Море без име“. Сред гостите на поетичната вечер бяха много пловдивски творци, колеги – поети, писатели.

Водещият на срещата, литературният критик Иван Христов, откри срещата с думите: "Новата стихосбирка на Миглена Георгиева ни връща вярата в чудотворната сила на словото, породена от художествената плътност на стиховете й - без излишни думи и самоцелни поетични образи. Миглена Георгиева е поет със свой художествен свят, синтезиран смислов израз, със своя знакова система и нравствено кредо. Вярвам, че поетичният й талант ще продължи да дарява читателите, повярвали в думите й, че "този свят е невъзможно хубав“. – сподели впечатленията си от поезията на Миглена Георгиева той.

Поетът Румен Денев представи стихосбирката "Море без име“ и ни пренесе в дълбоките води на многопластовия, дълбок и пестелив поетичен свят на Миглена Георгиева. "Въображението на поетесата Миглена Георгиева е платно на картина с пастелни тонове, в което птици са разкъсали при полета си пролези. И през тези пролези тя вижда действителността отвъд платното и оттам избира думи, цветове, образи и звуци. Върху самото платно паметта на авторката рисува подвижна картина, подобна на филм.

Това са два свята, от които поетесата избира отделни елементи от стихотворенията си по принципа на симпатията, т. е. отделните думи да се обичат, образите да контрастират, цветовете и звуците да се преливат като ручей, а зад облаците на мислите да се открива небето на безмълвието.“

Пречистващо въздействие и вълна от емоции предизвикаха стиховете на Миглена Георгиева, които тя прочете.

Без приповдигнатост и непринудено, поетичната енергия на "Море без име“ се разля като вълна и сякаш на нас, зрителите, ни стана по-светло и красиво. Потопихме се в безкрайността на един естествен, нравствен и поетичен свят.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Важни срокове за гласуване в подвижни секции, по настоящ адрес и ...
Издадена е заповед да се проверят всички камери, които са засекли...
Нови случаи на коклюш в Пловдив
Заведение в "Капана" хванато в крачка
Кметът: Поклон пред творците на Пловдив!
Богослов: Напълно логично е митрополит Николай да бъде номиниран ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).