Подписват договора за изготвянето на Генерален план за организацията на движението в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
07:05 / 05.04.2012
3879
Пловдив най-после ще има генерален план за организация на движението - днес в 10.30 часа кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще подпише договор с представител на английската фирма Mott MacDonald, спечелила обществената поръчка за изготвяне на Генерален план за организацията на движението на територията на Пловдив.

Победителят в конкурса има собствен софтуер за обследване на улици, какъвто нямат конкурентите му. Фирмата е сериозна - тя е направила генерален план за организацията на движението в София, а също така на летище Хийтроу и в Абу Даби в Обединените арабски емирства.

Става дума за изграждането на 48 км велоалеи и обновяване на близо 70 кръстовища в Пловдив по проект за модернизация на транспорта в града. В него се включва и въвеждане на електронно таксуване на пътниците в масовия градски транспорт, както и изграждане на Център за управление на трафика, а именно изграждането на системата за т.н. "зелена" вълна по кръстовищата.

Електронното управление гарантира редовен транспорт, чести връзки, по-бързо предвижване и повече удобства за гражданите. Системата обхваща всички елементи на обществения транспорт - маршрутна схема, разписания, брой на превозните средства и на пътниците, спирки, както и изграждането на Централен управленски пункт.
Част от модела е и автоматичното таксуване, което премахва кондукторите и слага край на возенето гратис. Кондукторите отпадат, остават само контрольорите.

Неугледните спирки ще бъдат заменени с модерни модули. В тях ще бъдат поставени машини за билети и информационни табла, показващи след колко минути ще пристигне автобус по дадена линия. В превозните средства също ще има информационни табла, на които пътниците ще виждат до коя спирка са стигнали и коя е следващата. Същата информация ще дава и автоматичната система за съобщения. Бордови компютър ще ориентира шофьора дали спазва разписанието, къде има задръствания. Предвиден е и преброител на пътници, за да се следи натовареността на всяка линия. Билетите ще се валидират с автомат.

Под непрекъснат контрол ще бъдат и светофарите, за да се съкрати времето за придвижване на автобусите през задръстванията.

В Централния управленски пункт ще се наблюдава цялата мрежа, ще се контролират системите за билети, за управление на трафика, разписанията. По този начин във всеки момент ще може да се регулира движението по линиите.

Под денонощен надзор ще бъдат 162 километра улици, по които се движат автобусите и тролейбусите от линиите, включени в електронната система. GPS-навигацията ще показва къде се намират превозните средства във всеки един момент с точност до 10 метра. Така хем ще се следи дали спазват графика, хем ще се подава информация на спирките за пристигането им там.

За шофьорите също са предвидени улеснения. Чрез бордовия компютър те ще могат да изпращат до центъра кодирани съобщения за аварии, инциденти, задръствания, молба за бърза помощ.


Виж коментарите (10)

Още по темата (108):
25.09.2013 Откраднаха три знака "Синя зона" само за два дни
19.08.2013 23 000 лв. за месец в общинската хазна от платени паркоместа в града
12.08.2013 Близо 300 000 лв. са постъпленията на ОП "Синя зона, паркинги и гаражи" за
юли
22.07.2013 Тотев: "Синя зона" не е на загуба, до момента има 400 000 лв. печалба
26.03.2013 Край на разширението на "Синя зона" в Пловдив
05.02.2013 Част от бул. "Марица-юг" става "Синя зона"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).