Подливат ли вода от София на Пловдивския университет?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:44 / 02.11.2016
12387
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Един от най-силните факултети по физика у нас - този в Пловдивския университет, е застрашен със закриване. За това алармираха пред "24 часа" учени. Той разполага с 27 преподаватели, а по закон трябва да са 40. 

Но същевременно подготвя студенти в едни от най-търсените специалности - "Телекомуникационни и информационни технологии", "Телекомуникация с мениджмънт", а също и "Инженерна физика". В първите две специалности са приети 70 студенти т.г., а в третата - 25.

"Захранваме мобилните оператори с кадри от години", изтъкват притеснени преподаватели.

В същото време към Пловдивския университет е Техническият колеж в Смолян, който подготвя професионални бакалаври. Бизнесът в региона настоява те да бъдат инженери. По тази причина той трябва да стане технологичен факултет към ПУ. 

"Така ще се задържат младите в региона, а 92% от студентите работят и фирмите им плащат стипендии", обясни зам.-ректорът проф. Невена Милева.

Тя твърди, че има недостиг на обучени кадри. Смолянският колеж т.г. приел 60 студенти. Академичният съвет на ПУ взел решение смолянското учебно заведение да се преобразува в технологичен факултет. По същия начин бившият колеж в Ямбол станал факултет на "Тракийския университет" в Стара Загора, а този в Дупница - на ЮЗУ в Благоевград.

Комисия от Агенцията по акредитация посетила ПУ и колежа в Смолян и дала положително становище. Нещата обаче били блокирани в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Тя е институцията, която има последна дума. Преподаватели са обезпокоени, че от юни до сега няма никакъв отговор от нея. 

"Ако не гласуват, колежът и физическият факултет в ПУ трябва да бъдат закрити", тревожат се учени и студенти. 

Те са категорични, че ако смолянският колеж получи картбланш, университетът ще направи сериозен факултет с физика, комуникации и машиностроене.

"Явно на някой не му харесва ПУ да се развива, защото ще дръпне кандидат-студенти от региона и няма да ходят да се обучават в София", коментират физици. 

Те са обезпокоени, че никой от НАОА не им казва какво нередно намират в искането. На 3-и тя ще има заседание, но по предварителна информация пловдивският въпрос нямало да се разглежда.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).