Подлезът на Чифте баня - етнографски комплекс?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
17:33 / 06.03.2012
5363
Превръщането на подлеза на Чифте баня като етнографски комплекс обсъдиха днес председателят на общинския съвет арх. Илко Николов и представители на Регионалната занаятчийска камара в града. 

"Приветствам всяка добра идея за Пловдив. Стига да има сериозна обществена подкрепа тя може да се реализира. Идеята за Чифте баня наистина е много интересна и безспорно ще има благоприятен ефект за града", сподели по време на срещата арх. Николов. Все пак председателят на ОбС каза, че тепърва трябва да бъде разработен подробен проект за това как и къде да бъде ситуиран бъдещия етнографски комплекс. Нужна е Според него тя може да бъде реализирана с помощта на програма "Джесика", тъй като задължително условие за проектите по нея е общественият интерес на идеята и подкрепата на местната власт. 

Новото ръководство на Регионалната занаятчийска камара си е поставило амбициозната задача да изготви сериозна програма за подпомагане на занаятчиите в града, като целта е предпазим различните занаяти от изчезване. На молбата ни за среща, за да чуе проблемите ни, да коментираме идеите, които Камарата има, най-бързо откликна председателят на Общински съвет Пловдив арх. Илко Николов, заяви от своя страна председателят на Камарата Тони Симидчиева. Пловдив е типичен град на старите занаяти, но за съжаление никой не ги вижда и чува. Надяваме се община да помогне за създаването на такава занаятчийска чаршия, сподели Симидчиева. Според предложенията на Камарата подобен проект може да бъде реализиран до Лапидариума в Стария град или в подлеза на Чифте баня. 

Идеята е да бъде запазване историята, духа и традициите на старите занаяти. Освен това чрез подобен етнографски музей ще се създаде благоприятна среда за работа и обучение на нови майстори. На следващо място според Камарата ще се създаде нов атрактивен туристически маршрут. Увеличаване времето на престой на туристите в град Пловдив. Не на последно място ще се облагороди, поддържа и използва подлеза, едновременно като пешеходен подлез и атрактивна чаршия в духа на Стария Пловдив.

Арх. Николов приветства и идеята на занаятчийската камара пловдивските майстори да осигуряват подаръците за официалните гости на града и чужди делегации, които посещават Пловдив. Изненадан съм, че досега тази идея не била реализирана, сподели с учудване председателят на ОбС. Според него за нейното реализиране ще се иска най-малко време и усилия. 

Сред другите идеи, които представителите на Камарата представиха бе тази за организирането на Панаир на занаятите, които да се организира съвместно с Съвета.
От Камарата запознаха арх. Николов и с проблема с нелоялната конкуренция сред занаятчиите. Работа на ОбС е именно посредством нормативната база да регламентира и контролира подобни процеси, заяви арх. Николов от своя страна. 

На срещата присъстваха още Елена Драмова, член на ръководството, Марияна Ралчева представител на гилдията на козметиците и зам.-председател на Камарата, Христо Маринов, представител на ключарите. От камарата подариха на арх. Николов керамичен съд, в който да слага химикалки, с които да се разписват най-правилните решения за развитието на Пловдив. Арх. Николов получи и хлопка, която да го предпазва от зли сили и да му помага при вземането на мъдри решения.

 


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).