"Подкрепа": Машинистът не е виновен за трагедията!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:13 / 23.07.2014
3941
Според КТ "Подкрепа" не човешка грешка, а лошото състояние на инфраструктурата е причина за тежкия инцидент край гара Калояновец, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това заяви Атанас Кръстев, шеф на структурата на синдиката в Пловдив.

"В момента са назначени проверки по случая. След резултатите от тях ще настояваме да се обследва цялата железопътна инфраструктура. Ще има дела срещу НКЖИ - както от граждани, така и от институции, които дела ние ще подкрепим. 

Не човешкият фактор е причина за трагедията, а лошата инфраструктура и цялостното състояние на БДЖ. Участъкът в този район наистина е нов, но има старо устройство, т.нар. стрелки, което подкрепя теорията за недобро състояние на пътя", коментира Кръстев.

Пътническият влак дерайлира по маршрута София-Варна при гара Калояновец на 12 юли. При инцидента загина единият от двамата машинисти, а десетки пострадаха.

Шефът на КТ "Подкрепа" подчерта, че организацията ще помогне и на вдовицата на загиналия машинист Венко Тодоров да съди НКЖИ.

Кръстев коментира още, че има и още несъответствия, а именно устройствата, които предупреждават за скоростта на линиите, са направени от една фирма, а тези, които приемат сигнала - от друга. Това води до нарушена комуникация между двете устройства, което крие риск.

Атанас Кръстев припомни, че вдовицата на починалия машинист ще получи около 80 хил. лв. от застрахователите. Освен това своеобразна дарителска кампания в полза на жената правят и машинистите в Пловдив, които се отказват от социални добавки към заплатите си в размер на 250 лв. на човек. Общата сума ще бъде преведа на съпругата на Венко Тодоров.

От КТ "Подкрепа" коментираха и лошите условия, в които работят машинистите и които също могат да се приемат за предпоставка за инциденти и влошаване на здравословните условия на труд в железниците. Сред тези лоши условия са масовата заболялост от дискова херния, липсата на хладилници за съхранение на храната и други.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
28.05.2019 Окончателно: 5 години затвор за пловдивчанин заради дерайлирал влак!
27.06.2018 5 години затвор за пловдивчанин заради дерайлирал влак! Справедливо ли е според вас?
16.02.2016 8 години и половина затвор за пловдивчанин заради дерайлирал влак
17.07.2014 Машинист: Причината за инцидента не е човешка грешка
14.07.2014 Пловдивчанинът, управлявал дерайлиралия влак: Невинен съм!
14.07.2014 Колеги на загиналия машинист от Пловдив помагат на семейството му
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).